Kritiky Číny sa zľakol aj Mercedes, pôjde s cenami nižšie

Nemecký výrobca automobilov Mercedes-Benz v Číne zníži ceny viac ako 10 000 náhradných dielov, a to priemerne o 15 percent.

04.08.2014 10:04
debata

Zahraniční výrobcovia luxusných automobilov, ako je práve Mercedes-Benz, čelia kritike čínskych úradov pre údajne príliš vysoké ceny. Mercedes-Benz, ktorý je súčasťou nemeckého koncernu Daimler, o najnovšom kroku informoval na webe pre čínsky trh necelý mesiac po tom, čo ohlásil rozsiahle zníženie cien servisu a údržby.

Čínske úrady vyšetrujú situáciu v automobilovom sektore pre opakované sťažnosti, že zahraniční výrobcovia zneužívajú svoje postavenie na trhu a predávajú automobily a náhradné diely za príliš vysoké ceny. Agentúra Reuters uviedla, že čínske protimonopolné úrady na zahraničných výrobcov tlačia, aby s touto praktikou skoncovali.

Ceny náhradných dielov Mercedes-Benz zníži od 1. septembra, a to v reakcii na „protimonopolné vyšetrovanie“ čínskej Národnej rozvojovej a reformnej komisie (NDRC) v automobilovom odvetví. Krok vraj zvýši jeho konkurencieschop­nosť v popredajných službách.

K podobnému kroku automobilka v Číne pristúpila už v júli, keď sa rozhodla znížiť poplatky za servis a ceny zodpovedajúcich náhradných dielov priemerne o pätinu, povedal hovorca firmy.

Znížiť ceny náhradných dielov v Číne až o 38 percent sa nedávno rozhodol nemecký výrobca luxusných vozidiel Audi, ktorý je súčasťou skupiny Volkswagen. Britský výrobca luxusných áut Jaguar Land Rover zase uviedol, že zníži ceny troch modelov, ktoré ponúka na čínskom trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Mercedes #automobilky