Diaľničiari chcú upratovačky. Za 20 eur za hodinu?

Národná diaľničná spoločnosť hľadá firmu, ktorá jej poupratuje na hraničnom priechode Svrčinovec a na stredisku správy v Bratislave.

03.08.2014 14:14
debata (9)

Verejná súťaž na upratovacie služby sa začína na sume 190–tisíc za každú oblasť. Celková predpokladaná hodnota zákazky je 380–tisíc eur. Externá firma má pre štátnych diaľničiarov upratovať počas piatich rokov, čiže dodávateľ služby by mesačne dostával okolo tritisíc eur. Diaľničiari tvrdia, že upratovanie by mal mať na starosti jeden pracovník na stredisko. Tiež však dodávajú, že upratovacie firmy budú súťažiť v elektronickej aukcii, čiže konečná suma môže byť o niečo nižšia.

Kým na hraničnom priechode vo Svrčinovci sa bude upratovať nonstop každý deň, na stredisku v hlavnom meste len v pracovných dňoch od siedmej do štrnástej hodiny. Ak by teda diaľničiari podpísali zmluvu na upratovanie za približne rovnakú sumu, ako je predpokladaná hodnota zákazky, za jednu hodinu upratovania v bratislavskom stredisku správy diaľnic by externá firma dostala vyše 20 eur.

„Služby zabezpečujeme tak, aby to bolo čo najefektívnejšie. Na niektorých strediskách sú upratovacie služby zabezpečené interne. Časť stredísk si zabezpečuje upratovacie služby prostredníctvom externých dodávateľov. Na základe porovnania nákladov nám upratovacie služby na hraničnom priechode Svrčinovec dokáže efektívnejšie ponúknuť dodávateľ,“ vraví Michal Fúrik, hovorca diaľničiarov.

„Upratovacie služby v priestoroch hraničného priechodu Svrčinovec budú zahŕňať zametanie, čistenie a údržbu vonkajších a vnútorných priestorov. Upratovacie služby v Stredisku správy a údržby diaľnic v Bratislave budú zahŕňať zametanie, čistenie a údržbu priestorov administratívnej budovy, laboratória, archívu a registratúrneho strediska,“ dodáva Fúrik.

Upratovacie pomôcky, pracovný odev či drogistické potreby potrebné na výkon predmetu obstarávania je povinná zabezpečiť si víťazná firma. Tá si upratovačku takisto na vlastné náklady vyškolí v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a ochrany pred požiarmi, ako aj v oblasti hygienických predpisov.

Upratovacie služby zabezpečené externými firmami vyvolávajú často otázky, či sú pre štátne firmy naozaj efektívnejšie, a hlavne lacnejšie, ako keby spoločnosti platili vlastné upratovačky. Napríklad železničné vagóny čistí spoločnosť Euroclean. Cena upratovacích prác vyjde štát v prípade využitia služby na štyri roky napríklad v Bratislave na 7,4 milióna eur. Ľudia sa však na čistotu vo vlakoch stále sťažujú. Euroclean bol v súťaži najlacnejší, ostatných však buď vylúčili, alebo sa sami vzdali a zo súťaže odišli.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS