Ukrajinská kríza zastavila rast nemeckej ekonomiky

Rast nemeckej ekonomiky sa v druhom štvrťroku pravdepodobne zastavil pre negatívne dopady ukrajinskej krízy. Uviedol to prezident nemeckého ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn vo svojom príspevku do časopisu Wirtschaftswoche.

02.08.2014 20:06
debata (83)

Na možnú stagnáciám ekonomiky v druhom štvrťroku už minulý mesiac upozornila Nemecká centrálna banka.

„Vyzerá to, že nastane dlhšia prestávka v hospodárskom oživení, ktoré sa začalo v druhej polovici minulého roka a pokračovalo počas zimných mesiacov,“ napísal Sinn, který podľa agentúry Reuters patrí mezi najprestížnejších ekonómov v Nemecku.

Inštitút Ifo minulý mesiac predpovedal, že hospodársky rast v Nemecku v druhom štvrťroku spomalí na 0,3 percenta z 0,8 percenta v prvom kvartáli. Podľa Sinna si však prehlbujúca sa ukrajinská kríza vyžiada zhoršenie tohto odhadu.

„Prognózu rastu, ktorú Ifo predstavil minulý mesiac, bude zrejme nutné opraviť smerom dole. Je pravdepodobnejšíe, že rast v druhom štvrťroku bol nulový,“ uviedol Sinn. Dodal, že v dôsledku ukrajinskej krízy a sankciám proti Rusku bude nutné upraviť aj predpovede pre tretí štvrťrok a celý tento aj budúci rok.

Nemecký štatistický úrad zverejní predbežné údaje o vývoji hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku 18. augusta. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe, predstavuje hlavný motor hospodárskeho oživenia eurozóny a závisí na naj veľa slovenských podnikov.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #HDP #sankcie #Ukrajina