Protiruské sankcie postihnú aj Rakúsko, Viedeň sa neobáva

Rakúska ekonomika pocíti negatívny vplyv európskych sankcií voči Rusku, ale dokáže sa s nimi vysporiadať. Uviedol to v sobotu rakúsky minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner.

02.08.2014 18:28
debata (4)

Upozornil, že najvýraznejšie pocítia dôsledky sankcií podniky pôsobiace v poľnohospodárstve a špičkových technológiách.

„Celkovo sa však domnievam, že sa s týmito sankciami vysporiadame,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters minister v rozhovore s rakúskou televíznu a rozhlasovú spoločnosť ORF. Upozornil, že Rusko sa na celkovom rakúskom exporte podieľa necelými tromi percentami.

Minister tiež miernil obavy z toho, že napäté vzťahy západných krajín s Ruskom by mohli viesť k rastu cien ruských energetických dodávok. „Predpokladám, že vzhľadom na existenciu dlhodobých kontraktov nebude také ľahké ceny zvýšiť,“ uviedol.

Najnovšie sankcie Európskej únie uvalené na Rusko kvôli jeho postupe voči Ukrajine sa týkajú napríklad prístupu na finančné trhy, obchodu so zbraňami či dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

Poskytovateľ služieb pre ropné a plynové polia Cat Oil, ktorý sídli vo Viedni, v piatok varoval, že sankcie spomalia jeho rast. Sankcie by mohli priniesť komplikácie aj rakúskej oceliarskej spoločnosti Voestalpine, ktorá teraz rokuje o dodávkach oceľových plátov pre časť plynovodu South Stream ruskej spoločnosti Gazprom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #sankcie