Portugalská banka BES má opäť problémy

Akcie portugalského finančného ústavu Banco Espírito Santo (BES) po štvrtkovom prudkom prepade v piatok klesli o ďalších 40 percent na nové rekordné minimum.

02.08.2014 14:11
debata

Dve dcérske firmy z finančnej skupiny, ktorá je hlavným akcionárom BES, oznámili, že nie sú schopné si plniť svoje záväzky. Portugalský regulátor trhov s cennými papiermi krátko pred týmto oznámením obchodovanie s akciami banky BES pozastavil.

Práve problémy zakladateľskej rodiny Espírito Santo Financial Group spôsobili v nedávnej dobe prudký pokles akcií BES a vyvolali na európskych finančných trhoch nové obavy z finančných problémov Portugalska. To až v máji opustilo medzinárodný záchranný program v objeme 78 miliárd eur.

Spoločnosť Espírito Santo Financiere, čo je dcérska firma holdingu v Luxembursku, požiadala o súdnu ochranu pred veriteľmi. Ďalšia dcéra Espirito Santo Financial Portugal podľa agentúry AFP o chvíľu neskôr pripustila, že nie je schopná plniť svoje dlhové záväzky. Prostredníctvom tejto spoločnosti drží celá skupina v BES podiel 20,1 percenta. Samotná banka BES tento týždeň vykázala rekordnú polročnú stratu a ohlásila nečakane vyššie rezervy na krytie prípadného rizika, ktoré pre ňu predstavujú spoločnosti z rodiny Espírito Santo. Akcie BES od stredy stratili 65 percent hodnoty a v piatok klesli na nové rekordné minimum 0,12 eura.

Podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters bude BES, ktorá je z hľadiska objemu majetku najväčšou bankou s akciami na burze v Portugalsku, po katastrofálne polročnej strate 3,6 miliardy eur pravdepodobne potrebovať prostriedky v objeme troch miliárd eur. Portugalské úrady údajne zvažujú, že kapitál BES podporia prostriedky zo štátnej kasy, čo by znamenalo ďalší kapitál navyše k novým peniazom získaným od investorov. Vláda a BES sa k tomu odmietli vyjadriť.

Obavy ohľadom BES zasiahli aj európske akcie. Paneurópsky index FTSEurofirst 300 v piatok odpísal 1,2 percent na 1332,68 bodu, čo je minimum za tri a pol mesiaca. Vplyv na európske burzy má ale aj napätie medzi Ruskom a Západom. Index najväčších firiem eurozóny Euro STOXX 50 v piatok stratil 1,4 percenta a nemecký index DAX viac ako dve percentá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #BES