Sankcie voči Rusku spomalia poľskú ekonomiku

Sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku, a následné odvetné akcie Ruska, zníži rast poľskej ekonomiky v tomto roku až o 0,6 percentuálneho bodu. Povedal to v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita námestník poľského premiéra Janusz Piechociński.

01.08.2014 14:27
debata (19)

Poľská centrálna banka očakáva, že hrubý domáci produkt sa tento rok zvýši o 3,6 percenta po minuloročnom raste o 1,6 percenta.

Rusko v stredu zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska a varovalo, že tento zákaz môže rozšíriť na celú EÚ. Podľa Varšavy je zákaz odvetou Kremľa za nové sankcie zavedené o deň skôr západnými krajinami voči Rusku pre jeho úlohu v ukrajinskej krí­ze.

„V súčasnosti náš vývoz do Ruska klesol o sedem percent a o 26 až 29 percent na Ukrajinu,“ vyhlásil Piechociński. „V druhej polovici roka budú tieto trendy poklesu silnejšie.“

Poľský vývoz do Ruska vlani predstavoval 8,1 miliardy eur. Z toho vývoz ovocia a zeleniny, ovplyvnený ruským zákazom, predstavoval 316 miliónov eur, uviedla agentúra Reuters. Celková hodnota vývozu z Poľska vlani predstavovala takmer 155 miliárd eur.

Podľa údajov Európskej komisie predala celá EÚ do Ruska v roku 2011 ovocie za 1,2 miliardy eur a zeleninu za 886 miliónov eur. Na celkovom vývoze tohto tovaru malo Rusko viac ako pätinový podiel.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #sankcie