V únii sa čoskoro rozhorí vojna o rozpočet

Bitka o podobu rozpočtu Európskej únie na budúci rok síce v Bruseli naplno vypukne až po prázdninách, prvé salvy sú ale počuť už v týchto dňoch.

20.07.2014 16:18
debata

Minulý týždeň svoj ​​postoj k rozpočtu dohodli členské krajiny, ktoré v pôvodnom návrhu Európskej komisie chcú škrty v platbách okolo 2,1 miliardy eur. To sa ale asi nezapáči novému Európskemu parlamentu, ktorého rozpočtový výbor sa bude téme prvýkrát venovať v stredu.

Európska komisia v júni začala diskusiu o rozpočte na rok 2015 predstavením svojho návrhu, ktorý v číselných hodnotách počíta s platbami vo výške 142,1 miliardy eur a záväzky 145,6 miliardy eur. Je to v porovnaní s týmto rokom nárast záväzkov o 2,1 percenta, platieb o 1,4 percenta. EÚ je teraz v novom viacročnom rozpočtovom rámci, ktorý sa skončí v roku 2020.

Členské krajiny sa ale v tomto týždni dohodli, že v platbách by rozpočet mal dosahovať len 140 miliárd eur a v záväzkoch 145,1 miliardy eur, teda menej než chcela komisia.

„Podarilo sa nám zachovať príspevky na politiky, ktoré sú odpoveďou na oprávnené požiadavky európskych občanov: boj s nezamestnanosťou, mobilita mladých, podpora malých a stredných podnikov a nástroje na riešenie migračných tokov,“ uviedol taliansky veľvyslanec u EÚ Stefano Sannino. Taliansko teraz Európskej únii predsedá a výsledný kompromis vznikol na základe jej návrhov. Formálne potvrdený bude najskôr začiatkom septembra.

Nie je ale príliš pravdepodobné, že sa škrty navrhnuté členskými krajinami bude pozdávať poslancom Európskeho parlamentu. Europarlament je po májových voľbách v novom zložení a cíti sa navyše posilnený, pretože únijný summit nakoniec vyhovel jeho tlaku a do čela budúcej Európskej komisie navrhol Luxemburčana Jeana-Claudea Junckera.

Europoslanci môžu k podobe rozpočtu podávať pozmeňovacie návrhy. Ako jednotlivci majú čas do 4. septembra, politické skupiny ešte o týždeň dlhšie. Výbor pre rozpočet by mal svoju verziu návrhu schváliť 7. októbra. S talianskym predsedníctvom potom bude parlament rokovať zrejme až do novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Europarlament