Západ pritvrdil sankcie proti Rusku

Pocítilo Rusko po prvý raz sankcie Západu? „Reakcie z Moskvy naznačujú, že ohlásenie nových opatrení zo strany USA a Európskej únie zasiahli citlivé miesto,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Steven Pifer, bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine a expert Brookingsovho inštitútu.

19.07.2014 06:30
debata (38)

„Je to primitívny pokus pomstiť sa za to, že sa situácia na Ukrajine nevyvíja podľa scenára Washingtonu,“ reagovalo na nové kolo sankcií ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort diplomacie podráždene dodal, že EÚ podľahla americkému vydieraniu a napriek vlastným záujmom rozšírila svoje sankcie. Hoci si je vedomá, že poškodí členské krajiny únie.

Kremeľ zároveň varoval Západ pred reakciou na jeho kroky. Nevylúčil odvetné kroky, ktoré označil ako bolestivé pre Západ. Vyhlásil to krátko predtým, ako Ukrajina uviedla, že jej Rusko údajne zostrelilo stíhačku Su–25.

Prezident Vladimir Putin v čase prijímania sankcií o nich vyhlásil, že privedú rusko–americké vzťahy do slepej uličky a poškodia ich. „Podobné opatrenia majú efekt bumerangu,“ upozornil pritom podľa agentúry Interfax.

O nových protiopatreniach informovali lídri Európskej únie na summite v Bruseli v stredu večer. „Zhodli sme sa na tom, že nie je potrebné prejsť do tretej fázy sankcií,“ povedal na tlačovej konferencii slovenský predseda vlády Robert Fico v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Premiér uviedol, že Rusko nesplnilo všetky podmienky, ktoré EÚ určila, aby sa Kremeľ vyhol širokokoncipovaným hospodárskym opatreniam. Únia však zatiaľ pripravila len jemnejší variant.

„Pristúpili sme k rozšíreniu druhej fázy sankcií na spoločnosti aj na území Ruska. Jednotlivo sa bude preukazovať, ako sa zúčastnili na podpore porušení medzinárodného práva a integrity Ukrajiny. Zvážime aj možnosť pozrieť sa na individuálne fyzické osoby, ktoré aktívne fi nančne prispeli k porušeniu medzinárodného práva,“ vysvetlil Fico.

Premiér považuje za rozhodujúcu diplomatickú dohodu. „Aj z dôvodu, že ak nedôjde k skorému vyriešeniu vzťahu medzi ruskom a Ukrajinou, pokiaľ ide o dodávky zemného plynu, tak krajiny nášho regiónu môžu byť na jeseň ohrozené, čo sa týka tranzitu. Máme však pripravené náhradné varianty cez dva body reverzného toku plynu z Česka a Rakúska,“ uviedol Fico.

Únia tiež zastaví úvery pre Rusko z Európskej investičnej banky a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj. EÚ rovnako vyzvala medzinárodné finančné inštitúcie, aby nefinancovali žiadny projekt, ktorý by mohol viesť k priamemu či nepriamemu uznaniu anexie Krymu a Sevastopoľa Ruskom, čo znamenalo porušenie medzinárodného prá­va.

Je to prvý raz, čo Európska únia na zoznam sankcií zaradí spoločnosti, nie iba jednotlivcov ako doteraz. Koho sa opatrenia dotknú, by malo byť známe do konca júla. Dá sa však skôr predpokladať, že EÚ zatiaľ nepôjde po takých veľkých hráčoch ako Američania.

USA v stredu ohlásili svoje sankcie. Medzi spoločnosťami, ktoré budú mať obmedzený prístup na americký kapitálový trh, je napríklad ropný gigant Rosneft, Gazprombank, sesterská spoločnosť spoločnosti Gazprom, či VEB, ktorá funguje ako rozvojová banka ruskej vlády. Americké opatrenia sa tiež týkajú obranného priemyslu, medzi ruskými firmami, ktoré postihnú, je aj Koncern Kalašnikov. Podľa viacerých odborníkov by mohli sankcie viesť k tomu, že sa ruským spoločnostiam predražia pôžičky a ďalej to spomalí rast ekonomiky.

„O tomto sme si všetci mysleli, že sa to malo stať ako prvé,“ uviedol pre agentúru Bloomberg William Taylor, americký exveľvyslanec na Ukrajine.

Na druhej strane však Americká obchodná komora a Národná asociácia výrobcov verejne varovali, že ďalšie sankcie môžu stáť Američanov pracovné miesta a ovplyvnia pôsobenie spoločností USA v Rusku.

„Pritvrdenie sankcií však prichádza v správnom čase. Opatrenia zasahujú dôležité sektory ruskej ekonomiky ako vybraté bankové inštitúcie, obranný priemysel a štátom vlastnené monopoly obchodujúce s prírodnými zdrojmi,“ myslí si odborník na Rusko z Bostonskej akadémie.

„Obavy, že k tomu dôjde, už tohto roku spôsobili odlev kapitálu vo výške 80 miliárd dolárov z Ruska. Je to silný odkaz, že Moskva musí skončiť s podporou separatistov na Ukrajine,“ uviedol pre Pravdu expert spoločnosti Wikistrat, ktorá sa zaoberá geostrategickými analýzami.

Rusko sa však stále má kde pozerať, čo sa týka obchodných záujmov. O tvrdších sankciách zatiaľ podľa všetkého neuvažuje Japonsko. Tokio v súvislosti s konfliktom na Ukrajine prerušilo s Moskvou rozhovory v niektorých oblastiach a uviedlo, že zakázalo vstup do krajiny 23 ľuďom, ktorí sa na kríze podieľajú. Ich mená však nezverejnilo. Rusko tiež tento týždeň spoločne s Čínou, Brazíliou, Indiou a Južnou Afrikou spustilo projekt rozvojovej banky.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #sankcie