Ukrajinu čaká väčší pokles, pôžičku od MMF však dostane

Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že ukrajinská ekonomika tento rok vykáže hlbší prepad, než sa doteraz domnieval, aj tak ale krajine zrejme poskytne ďalšie peniaze.

18.07.2014 13:07
debata (7)

Šéf misie MMF na Ukrajine Nikolaj Georgijev oznámil, že fond v najbližších týždňoch rozhodne o uvoľnení druhej splátky zo sľúbeného úveru 17 miliárd USD. Uvoľnená čiastka by mala byť vo výške 1,4 miliardy USD.

„Misia dosiahla zhodu s ukrajinskými úradmi o krokoch, ktoré sú potrebné na dokončenie prvej kontroly v rámci zmluvy o úvere. Očakávame, že proces bude dokončený za niekoľko týždňov,“ uviedol Georgijev. Misia uskutočnila svoju prvú kontrolu plnenia podmienok finančnej pomoci na Ukrajine od 24. júna do 17. júla.

Georgijev dodal, že MMF očakáva v tomto roku pokles ukrajinskej ekonomiky o 6,5 percenta, zatiaľ čo doteraz čakal päťpercentný prepad. Vlani ukrajinská ekonomika stagnovala. Ekonómovia sa domnievajú, že Ukrajina tento rok napriek dohode o pomoci s MMF skĺzne hlbšie do recesie, pretože rebeli ochromili výrobu na priemyselnom východe a odradili zahraničných investorov.

Dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky, MMF schválil koncom apríla. Prvú splátku dostala Ukrajina v máji, a to takmer 3,2 miliardy dolárov. Viac než miliarda dolárov smerovala do devízových rezerv centrálnej banky a zvyšok do štátneho rozpočtu.

Pomoc od MMF tiež uvoľnila cestu k pôžičkám od ďalších darcov v celkovom objeme 15 miliárd USD.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina