Microsoft vyhodí 18-tisíc ľudí, najviac v histórii

Americká softvérová spoločnosť Microsoft zruší počas nadchádzajúceho roka až 18 000 pracovných miest.

17.07.2014 16:23
debata (1)

Doteraz najväčšie prepúšťanie v 39-ročnej histórii dominantného svetového dodávateľa softvéru pre osobné počítače súvisí s integráciou mobilnej divízie fínskej Nokie a snahou firmy o prechod na mobilné platformy.

Po prevzatí Nokie tento rok v apríli sa počet zamestnancov Microsoftu zvýšil z 99 000 na 127 000. Microsoft chce rušiť miesta v divízii Nokia a v oblastiach, kde sa jeho aktivity prekrývajú s operáciami tejto divízie. Menej ľudí bude potrebovať aj v marketingu. Vo výrobe a technológii firma zruší až 12 500 miest, uviedol Microsoft podľa agentúr AP a Reuters.

Zmeny pocítia aj v susednom Maďarsku, kde je v Komárome závod Nokie, v ktorom pracujú aj Slováci. Podnik zatvoria a výrobu presunú do Číny, informovali maďarské médiá. Podľa denníka Népszabadság to znamená priamu stratu 1800 miest a následne sa prepúšťanie dotkne aj dodávateľov závodu.

Analytici a investori očakávali, že čerstvý šéf firmy Satya Nadella po odkúpení mobilnej divízie Nokie siahne k výraznému prepúšťaniu, pretože Microsoft má už teraz oveľa viac zamestnancov než jeho hlavní konkurenti Apple a Google. Nadella minulý týždeň rozoslal zamestnancom obežník, v ktorom oznámil „zoštíhlenie organizácie a podnikových postupov“. Akcie firmy po štvrtkovej správe posilnili o tri percentá.

Nadella, ktorý do čela firmy nastúpil vo februári, v e-maile zamestnancom zdôvodnil rušenie miest tým, že Microsoft sa musí stať „agilnejším a pružnejším“. Už minulý týždeň dal najavo, že firma sa musí „meniť a vyvíjať“ a prioritne sa teraz musí zamerať na mobilné platformy a na cloud computing, teda ponuku programov umiestnenou na okamžité použitie na vzdialených serveroch.

Nadella sľúbil viac podrobností 22. júla, keď firma zverejní výsledky za posledný štvrťrok. Nadellov plán je najráznejším krokom Microsoftu od začiatku roku 2009, kedy sa globálna ekonomika topila v hlbokej recesii. Vtedy Nadellov predchodca Steve Ballmer zrušil 5 800 miest, teda šesť percent celkového počtu.

Microsoft si počas najbližších štyroch štvrťrokov odráta v súvislosti s rušením miest zo zisku celkovo 1,1 miliardy až 1,6 miliardy dolárov. Z toho až 800 miliónov dolárov bude potrebovať na odstupné a ďalšie platby prepúšťaným zamestnancom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft