Štát vlani dobre konsolidoval, potvrdila rozpočtová rada

Vlaňajšia konsolidácia verejných financií bola dostatočne dynamická, korekčné mechanizmy v podobe výdavkových stropov štartovať netreba. Po ministerstve financií to vo svojej aktuálnej správe zhodnotila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

14.07.2014 18:31
debata (11)

Štrukturálny deficit totiž podľa rady vlani dosiahol 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a hoci bol stále ďaleko od strednodobého cieľa na úrovni 0,5 % výkonu ekonomiky, jeho medziročné zníženie o 1,9 % HDP bolo vyše dvojnásobné oproti požadovanej úrovni.

"Z uvedeného dôvodu Rada pre rozpočtovú zodpovednosť konštatuje, že v roku 2013 nedošlo k výraznej odchýlke a nie je potrebné spustiť korekčný mechanizmus,“ konštatuje v správe rozpočtová rada s dôvetkom, že jej závery sa zhodujú s tými z ministerstva financií napriek odlišnému spôsobu hodnotenia.

"V roku 2013 Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje vyšší štrukturálny deficit o 1 % HDP, ktorý je výsledkom kombinácie nižšieho príspevku hospodárskeho cyklu a vyšších jednorazových vplyvov. Ministerstvo v plnej miere preberá postupy Európskej komisie, ktoré pri súčasných predpokladoch nemusia viesť k splneniu strednodobého cieľa do roku 2017,“ dodáva v hodnotení rozpočtová rada.

Výrazné zlepšenie štrukturálneho salda v roku 2013 pritom podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť vytvára priestor pre pomalšie tempo konsolidácie v ďalších rokoch v priemere o 0,3 % HDP oproti pôvodne predpokladanej trajektórii.

Plnenie pravidla o vyrovnanom rozpočte za predchádzajúci rok sa na Slovensku vyhodnocuje v tomto roku prvýkrát. Do národnej legislatívy bolo toto hodnotenie premietnuté na základe záväzkov v rámci Európskej únie. Fiškálny kompakt totiž vyžaduje od členskej krajiny zadefinovanie strednodobého cieľa, posudzovanie, či krajina dostatočne k cieľu napreduje a v prípade odchýlky spustenie korekčného mechanizmu. Zodpovednosť za vyhodnocovanie pravidla má na Slovensku rezort financií. V prípade potreby by zavádzanie korekčného mechanizmu schvaľoval vládny kabinet.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #HDP #Rada pre rozpočtovú zodpovednosť