Británia chce mať vlastnú vesmírnu základňu

Británia chce na svojom území vybudovať do roku 2018 komerčnú raketovú základňu, z ktorej budú do kozmu vysielané nielen satelity, ale aj vesmírni turisti.

13.07.2014 17:00
debata (7)

Osem možných lokalít predstavia v utorok na medzinárodnom aerosalóne vo Farnborough. Horúcim kandidátom pre základňu, ktorá bude prvou takého druhu mimo Spojených štátov, je však podľa expertov Škótsko. Informovali o tom v nedeľu servery stanice BBC a denníka The Guardian.

Rozhodnutie o výstavbe vesmírnej raketovej základne v Británii predstavuje podľa médií veľkú zmenu v postoji britskej vlády k vesmírnej politike. Ešte donedávna sa ministri k tejto téme stavali skôr odmietavo, ale súčasný impozantný ekonomický vzostup britských vesmírnych spoločností, ako je napríklad firma Surrey Satellites Technology, prispel k prehodnoteniu ich postoja.

„Som potešený, že sa vláda pustila do týchto ambicióznych plánov a chce vytvoriť v Británii vesmírnu základňu do roku 2018. Základňa bude kľúčom, ktorý nám otvorí vstupné dvere ku komerčným vesmírnym letom,“ konštatoval námestník britského ministra financií Danny Alexander.

Zoznam s názvami potencionálnych lokalít je až do utorka prísne tajný, ale experti predpokladajú, že by medzi týmito oblasťami mohlo byť zahrnuté severné Škótsko, Bristol, Norfolk a súostrovia Vonkajšie Hebridy. K horúcim tipom patrí napríklad základňa Lossiemouth v zálive Moray na škótskom pobreží, ktorá už hosťuje veľké záchranné centrum s helikoptérami a spoločnosť Virgin Galactic ju označila ako vhodné miesto pre vysielanie jej vesmírnych lodí.

Spoločnosť Virgin Galactic plánuje realizovať svoje prvé turistické vesmírne lety už na konci tohto roka zo základne v Novom Mexiku. Pasažieri by mali absolvovať 150 minút dlhý let v malej kozmickej rakete, ktorá sa s nimi vznesie do výšky asi 100 kilometrov a dopraje im asi šesť minút v stave beztiaže. Let má stáť približne 120 000 libier.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vesmír