Ceny ropy zostanú vysoké, udrží ich rast ekonomík

Tempo rastu globálneho dopytu po rope sa v budúcom roku zrýchli vďaka expanzii svetovej ekonomiky.

12.07.2014 07:37
debata (5)

Predpovedala to Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA). Upozornila, že nárast spotreby ropy na budúci rok opäť pokryjú stúpajúce dodávky zo Spojených štátov a Kanady. Dodala však, že ťažba ropy v niektorých regiónoch naďalej čelí akútnom hrozbám.

„Riziká pri dodávkach z Blízkeho východu a severnej Afriky, napríklad z Iraku a Líbye, zostávajú mimoriadne vysoké,“ uviedla IEA vo svojej pravidelnej mesačnej správe. „Ceny ropy zostávajú z historického hľadiska vysoké a zatiaľ nič nesignalizuje, že by sa to malo zmeniť,“ dodala.

IEA predpokladá, že svetový dopyt po rope v budúcom roku stúpne v priemere o 1,4 milióna barelov denne. Pre tento rok pritom počíta s rastom o 1,2 milióna barelov denne.

IEA tiež predpovedala, že produkcia ropy mimo Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude na budúci rok pokračovať v raste na čele s USA a Kanadou. Dopyt po rope OPEC sa podľa IEA mierne zníži.

Kartel OPEC už vo štvrtok uviedol, že podiel jeho členov na svetovom ropnom trhu v budúcom roku opäť klesne, a to sčasti pre rozmach ťažby tejto suroviny z bridlicových hornín v Spojených štátoch.

IEA bola založená v 70. rokoch minulého storočia, aby bránila západné krajiny dovážajúce ropu pred kartelovú silou OPEC. Agentúra pôsobí ako poradca v otázkach energetiky pre členské krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), medzi ktorými je aj Slovenská republika.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #IEA