Trhmi zamávali problémy portugalskej banky BES

Portugalský burzový regulátor CMVM vo štvrtok pozastavil obchodovanie s akciami finančného ústavu Banco Espírito Santo (BES), čo je najväčšia banka v Portugalsku.

11.07.2014 07:30
debata (1)

K tomuto kroku regulátor siahol po tom, čo akcie odpísali takmer pätinu hodnoty. Za poklesom akcií stoja rastúce obavy z negatívnych dopadov finančných problémov holdingových firiem rodiny Espírito Santo, ktorá banku založila.

Index portugalskej burzy PSI vo štvrtok pre obavy o bankový sektor klesol o viac než štyri percentá, reagovali aj ďalšie európske trhy. Index západoeurópskych akcií sa pre výpredaj bankových titulov dostal na najnižšiu hodnotu za dva mesiace. Portugalská vláda však tvrdí, že banka stojí na pevných základoch. Portugalsko až v máji opustilo medzinárodnej záchranný program v objeme 78 miliárd eur.

Podľa zdroja agentúry Reuters má BES dostatočnú kapitálovú rezervu, aby sa bola schopná vyrovnať s prípadnými dlhovými problémami firiem, ktoré patria zakladateľskej rodine Espírito Santo. Tiež portugalská centrálna banka uviedla, že solventnosť BES je solídna a dodala, že prijala opatrenia na to, aby sa prípadná nákaza od spoločností zo skupiny Espírito Santo nepreniesla na banku.

„Solventnosť BES je solídna a bola výrazne posilnená nedávnym zvýšením kapitálu,“ povedal agentúre Reuters hovorca centrálnej banky.

Spoločnosť Espírito Santo Financial Group (ESFG), ktorá je najväčším akcionárom BES, už dopoludnia oznámila, že sa rozhodla prerušiť obchodovanie so svojimi akciami a dlhopismi. Krok zdôvodnila „vážnymi problémami“ v materskej spoločnosti Espírito Santo International (ESI). Žiadne ďalšie informácie k tomu ale neposkytla.

ESI sa dostala do centra pozornosti v máji, kedy audítori objavili v jej aktivitách „významné nepresnosti“. Investori sa už vtedy začali obávať negatívnych dopadov na banku BES, čo viedlo k poklesu ceny jej akcií.

BES v júni zvýšila kapitál o miliardu eur (27,5 miliardy Sk) vydaním nových akcií. Rodina Espírito Santo v dôsledku tohto kroku stratila nad bankou kontrolu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Portugalsko