Štát uberie bohatším a pridá ostatným

Daňová záťaž pre bohatších ľudí sa bude zvyšovať a, naopak, čisté príjmy ostatných ľudí pôjdu hore.

10.07.2014 12:00
debata (142)
zväčšiť
opatrenia vlády, ekonomika, dane, graf

Popri už ohlásenom raste minimálnej mzdy bez záťaže na firmy, znižovaní odvodov pre ľudí s nižšími a strednými platmi a dočasným ponechaním dávok pre pôvodne nezamestnaných ľudí vláda prichádza s ďalšou novinkou. Daňový bonus na dieťa, ktorým si možno každý mesiac znížiť daň o 21,41 eura, nebude pre každého zarábajúceho rovnaký.

Väčší bude bonus pre živiteľov rodín s nízkymi príjmami a nižší pre bohatších. Konkrétne sumy zatiaľ nie sú jasné. Keď sa všetky opatrenia spočítajú, je možné, že dnes dlhodobo nezamestnaný po nástupe do práce za minimálnu mzdu dostane na ruku 305 eur za mesiac a v budúcom roku jeho čistý príjem stúpne na vyše 400 eur za mesiac.

„Zadefinujeme adresnosť daňového bonusu a pripravíme zníženie zdravotných odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami,“ povedal v stredu minister financií Peter Kažimír. Zároveň vláda plánuje v roku 2015 vybrať viac peňazí od podnikateľov, lekárov či notárov, a to zavedením nových zrážkových daní a sťažením špekulatívneho odpisovania luxusných automobilov či budov za účelom vykázania straty. Štát, naopak, dá firmám daňové úľavy pri investíciách do výskumu či zníži odvody pre brigádujúcich študentov.

Prvé dva roky konsolidácie verejných financií súčasnej vlády sa tiež niesli v znižovaní príjmových rozdielov. Chudobnejších ľudí priamo zasiahlo len zvyšovanie odvodov z práce na dohodu a živnosť. Naopak, manažérom prudko stúpli odvody, dane a výrazne viac na daniach zaplatili aj firmy, pre ktoré sa zaviedli aj daňové licencie.

V roku 2015 sa v rámci novely zákona o dani z príjmu plánuje štát zamerať najmä na firmy. „Zabránime firmám vytvárať si stratu nákupom drahých automobilov,“ uviedol Kažimír. Osobné motorové vozidlá patria do prvej odpisovej skupiny s lehotou odpisovania 4 roky. Aktuálne si firma nákupom automobilov v hodnote 80–tisíc eur môže každý rok legálne znižovať daňový základ o 20–tisíc eur. Podnik so ziskom 12–tisíc eur sa tak kúpou automobilov v hodnote 80–tisíc eur dostane do straty 8–tisíc eur. Ministerstvo financií od začiatku roka 2015 navrhuje takéto odpisovanie umožniť len pri kúpe automobilov v cene do 48–tisíc eur.

„Nie je v poriadku, ak sa majitelia stratových firiem vozia na luxusných automobiloch. Konkrétny model odpisovania upravíme tak, že v budúcom roku si drahé automobily v hodnote nad 48–tisíc eur budú môcť naďalej odpisovať len firmy platiace dane,“ pokračoval Kažimír.

Podnikatelia opatrenia kritizujú. „Automobily sa budú nakupovať v Českej republike a odpisovať na české firmy. Tam takéto obmedzenie neplatí,“ reagoval Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Podľa neho tak výsledkom slovenskej zmeny v odpisovaní automobilov bude pokles predaja luxusných automobilov v domácej ekonomike. Firmy kritizujú aj rozhodnutie ponechať zdravotné odvody pri vyplácaní dividend či predlžovanie odpisovania nevýrobných budov z 20 na 40 rokov.

V prípade používania firemného majetku na súkromné účely budú môcť podnikatelia do výdavkov zahrnúť najviac 80 percent obstarávacej ceny. „Napríklad ak bude podnikateľ cez mobil volať rodinným príslušníkom, do nákladov si bude môcť dať 80 percent z ceny paušálu,“ priblížil poradca ministra financií Radko Kuruc. V budúcom roku sa tiež zavedie zrážková daň na obchodovanie s kovošrotom a propagačné výdavky farmaceutických firiem. Podnikom či bankám sa tiež zabráni daňová optimalizácia vzatím drahých úverov od zahraničných matiek. „Limit pre maximálnu výšku úrokov, ktoré je možné považovať za daňový výdavok, je ustanovený do 25 percent EBITDA (pozn. red. – zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi),“ spresnil Kuruc.

Štát v rámci novely zákona o dani z príjmov pripravuje pre firmy aj pozitívne opatrenia. „Zavedením takzvaného superodpočtu podporíme firmy podnikajúce v oblasti výskumu a vývoja,“ uviedol Kažimír. V praxi by to malo fungovať tak, že podnikatelia si náklady vynaložené počas roka na výskum a vývoj budú môcť navýšiť o ďalších 25 percent.

„Zjednodušene, ak firma investuje do výskumu sto eur, do nákladov si môže dať 125 eur,“ vysvetlil Kažimír. Rovnaký princíp sa bude uplatňovať aj pri účtovaní mzdových nákladov čerstvo prijatých absolventov stredných a vysokých škôl zamestnaných v oblasti výskumu a vývoja. Posledné navýšenie vo výške 25 percent si firmy budú môcť uplatniť z medziročného nárastu nákladov na výskum a vývoj.

Účtovníci sa tiež musia pripraviť na rozšírenie odpisových skupín zo štyroch na šesť. Do novej, tretej odpisovej skupiny, sú podľa návrhu vyčlenené len výrobné technológie. Dĺžka ich odpisovania by sa mala znížiť z 12 na 8 rokov. Vláda zároveň sľubuje zavedenie jednoduchšieho spôsobu platenia preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb.

Bloček od lekára cez mobil

Vydávať bločky za lekárske vyšetrenie budú môcť lekári aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. S novinkou prichádza ministerstvo financií, ktoré chce od budúceho roka zaviesť tzv. virtuálnu registračnú pokladnicu. Jej používanie bude výhodnejšie pre tých, ktorí realizujú menej transakcií. Do tejto kategórie patria práve lekári, veterinári, zubári, notári či podnikatelia v ubytovacích službách. Od januára 2014 práve tieto kategórie vypadnú zo zoznamu výnimiek a budú musieť používať registračnú pokladnicu na vydávanie bločkov za poskytnuté služby. Ak má lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou, k tomu si môže stiahnuť do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, potom klasickú pokladnicu, ktorá ho môže vyjsť až na 400 eur, nebude potrebovať. „Virtuálna registračná pokladnica má byť bezplatne online prístupná. Zriadená má byť v prostredí Finančného riaditeľstva a bude fungovať na počítači, tablete alebo iných zariadeniach schopných pripojenia na internet,“ povedal poradca ministra financií Radko Kuruc. Zmena je súčasťou novely zákona o dani z príjmov, ktorú rezort financií dal včera do pripomienkového konania. Sprísnia sa aj sankcie za nevydanie bločku. Pri prvom opakovanom a pri každom ďalšom porušení zákona bude súčasne s pokutou do výšky 6 600 eur uložený aj zákaz predaja tovaru alebo poskytovania služby až na 72 hodín.

(lb)

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane