Slovenský priemysel zrýchlil svoj rast

Tempo rastu priemyselnej produkcie na Slovensku zrýchlilo. Podľa údajov Štatistického úradu SR očistených o vplyv počtu pracovných dní totiž produkcia v priemysle v máji medziročne stúpla o 6,1 %, kým v apríli rástla o 5 %.

10.07.2014 09:56
Euro, graf, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V samotnej priemyselnej výrobe pritom produkcia stúpla o 6,1 %, kým v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola vyššia o 6,8 % a v ťažbe a dobývaní o 1,9 %.

Medziročné zvýšenie celkovej produkcie priemyslu najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,7 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 15,2 %, výrobe elektrických zariadení o 28,7 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 14,4 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 5,3 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 30 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 6 %.

V priemere za päť mesiacov tak vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 6,8 %, z toho v priemyselnej výrobe o 8,3 %. Produkcia bola nižšia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,1 % a v ťažbe a dobývaní o 1,4 %.

Celkový rast produkcie počas prvých piatich mesiacov súvisel najmä so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 10,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,5 %, výrobe elektrických zariadení o 22,8 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 17,5 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 10 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,3 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 14,5 %.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel