Štát chce eseročky aj akciovky za jedno euro

Štát chce podporiť začínajúcich podnikateľov lacným zakladaním eseročiek a akcioviek.

09.07.2014 18:45
startup, práca, počítač Foto: ,
Štát bude začínajúcim firmám poskytovať dlhodobejšie pôžičky s výhodnejším úrokom ako v bankách.
debata (6)

Súčasná minimálna hodnota základného imania 5–tisíc eur pri s. r. o. by sa mala od budúceho roka znížiť na jedno euro. Súčasne štát zvažuje, že základné imanie pri akciovej spoločnosti by mohlo byť tiež len jedno euro, na rozdiel od súčasných 25–tisíc eur. V tomto prípade však pôjde o tzv. zjednodušenú akciovú spoločnosť, ktorú by mali využívať najmä start–upy, teda firmy, ktoré sa snažia presadiť so zaujímavým, inovatívnym nápadom a majú pri tom nábeh na slušný biznis.

Ministerstvo financií zatiaľ pri zjednodušenej akciovej spoločnosti potvrdilo, že firmy budú môcť vydávať cenné papiere, teda akcie aj podnikové dlhopisy s rôznymi právami, čo má uľahčiť vstup a výstup investorov v start–upoch. Zároveň by začínajúcicm podnikateľom v prípade takejto akciovky odpadla povinnosť mať notársku zápisnicu a dozornú radu, ktorú musia v súčasnosti tvoriť minimálne traja ľudia. Zákon momentálne rezort financií pripravuje, hotový bude do konca júla, pričom v septembri by už zmeny mali vstúpiť do platnosti.

Štátna podpora pre start–upy Nováčikov na trhu štát podporí aj cez štátny fond – Slovenský investičný holding. Ten bude začínajúcim firmám poskytovať návratnú finančnú výpomoc, teda dlhodobejšie pôžičky s výhodnejším úrokom ako v bankách. Financovať to chce z eurofondov z nového programovacieho obdobia.

Ministerstvo financií takisto chce, aby start–upy dostali aj tzv. mentorskú podporu od štátu. „Štát bude podporovať realizáciu vzdelávacích a informačných aktivít pre podnikateľov zameraných na zvýšenie využívania rôznych elektronických nástrojov a služieb pri podnikaní. Zabezpečí informačné, vzdelávacie, networkingové aktivity pre začínajúce podniky v technologickej oblasti,“ uviedol poradca ministra financií Radko Kuruc.

Kým vo svete podporuje štát start–upy už niekoľko rokov, na Slovensku je táto oblasť podnikania ešte len na začiatku. „Realita je v porovnaní s inými západnými krajinami veľmi zlá. Vo väčšine prípadov štát veľmi proaktívne podporuje malé firmy kvôli podpore zamestnanosti, lebo zamestnávajú veľké percento ľudí na trhu práce a taktiež vedia rozhýbať lokálnu ekonomiku,“ hovorí začínajúci podnikateľ Matúš Kirchmayer.

„Keď to porovnám napríklad s Montrealom, tak to je opačný extrém. Tam majú start–upy subvencie, úľavy na odvodoch a daniach, zjednodušenú legislatívu a minimum byrokracie. Naviac zadarmo konzultácie s právnikmi či s pracovníkmi na mestských úradoch a pomoc mesta s prenájmom lacných priestorov,“ dodáva Matúš.

Slovensko má pritom čo doháňať v celkovom zlepšovaní kvality podnikateľského prostredia. V rebríčku konkurencieschop­nosti Svetového ekonomického fóra sa za vlaňajšok umiestnilo na 78. mieste. Oproti predošlému roku si tak pohoršilo o sedem priečok. Pozícia Slovenska sa zhoršuje už siedmy rok v rade a minuloročné 78. miesto je historicky najhorším umiestnením v tomto rebríčku. Svetové ekonomické fórum zostavuje rebríček každý rok na základe dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov.

Jednoeurové eseročky Podľa ministerstva spravodlivosti, ktoré predložilo novelu Obchodného zákonníka, by mali od budúceho rokapomôcť najmä začínajúcim podnikateľom jednoeurové eseročky. Podnikatelia ani samotní právnici s tým však nesúhlasia. Má ísť o dva druhy eseročiek. Jedna by mala imanie od 1 do 25–tisíc eur a druhá nad 25–tisíc eur. Prvý druh eseročky však bude mať pri fungovaní obmedzenia, a tak podnikateľov navrhované zmeny netešia.

Na všetkých objednávkach a faktúrach totiž bude musieť takáto firma uvádzať, že jej imanie je nižšie ako 25–tisíc eur, a ak tak nespraví, tak konatelia ručia svojím súkromným majetkom za záväzky, ktoré vzniknú v súvislosti s takýmto dokumentom. Zisk bude môcť vyplácať, až keď vlastný kapitál firmy dosiahne najmenej 6 250 eur. Návrh takisto upravuje počet spolumajiteľov s. r. o. Ak ide o spoločnosť povinnú uvádzať základné imanie, môže mať najviac troch spoločníkov.

V súčasnosti zákon povoľuje mať v prípade eseročky najviac 50 spoločníkov. Keď má s. r. o. iba minimálne, päťtisícové, základné imanie, môže mať najviac šiestich spoločníkov. V minulosti sa neoficiálne eseročky zakladali aj bez skutočného splnenia peňažných vkladov. Stačilo vyhlásenie o vklade. Od októbra minulého roka je však na založenie eseročky potrebné základné imanie aspoň 5–tisíc eur vložiť na účet do banky.

„Keď si porovnáme opatrenia v prospech zjednodušenia podnikania a obmedzenia s tým súvisiace, tak dostaneme nerovnovážny stav medzi právami a povinnosťami. To, že podnikateľ na začiatku ,ušetr‘ 5–tisíc eur, no nemôže vyplácať zisk, môže mať iba troch spoločníkov a opomenutie uviesť informácie, ktoré sú aj tak verejne dostupné v obchodnom registri na obchodných dokumentov vedie k ručeniu štatutárov, nepovažujem za primerané a podporujúce podnikanie,“ povedal právnik Juraj Frindrich z advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c.

Presadil sa aj v Microsofte, no stále nemá investorov

Presadiť sa na trhu s niečím novým je najmä v slovenských podmienkach mimoriadne náročné. Snahu štátu o odstránenie nadmernej byrokracie a hlavne zjednodušenie a zlacnenie samotného založenia firmy preto oceňuje aj začínajúci podnikateľ Matúš Kirchmayer z Košíc. Pred štyrmi rokmi založil medzinárodnú developerskú spoločnosť Matsuko so zameraním na inovatívne technológie v oblasti 3D vizualizácie, rozšírenej reality, mobilných interaktívnych aplikácií a počítačových hier.

„Pôsobíme v rôznych sektoroch, kde sa tieto technológie využívajú, napríklad v eventových agentúrach, marketingu, školstve, pri tvorbe interaktívnych prezentácií a vizualizácií. Našimi klientmi a partnermi sú spoločnosti na Slovensku a vo Francúzsku,“ hovorí Kirchmayer. Práve Francúzsko je krajinou, ktorá už niekoľko rokov podporuje startupy nielen finančne zo štátneho rozpočtu, ale hlavne legislatívou, vďaka ktorej je vstup a výstup investorov z firmy menej administratívne náročný. Matsuko zatiaľ nemá investorov a rastie z vlastných zdrojov. Zháňanie financií bolo pre Matúša náročné najmä v začiatkoch, keď mu nikto neveril, že raz bude mať jeho firma zastúpenie aj za hranicami Slovenska.

Finančnú podporu takéto podniky málokedy dostanú od banky, pretože sú pre ňu mimoriadne rizikové. Aj v súčasnosti hľadá investora na ďalší rozvoj firmy a jej produktov. „Naši najväčší klienti sú aktuálne spoločnosti Ubisoft, Microsoft, Roche, Michelin či Le Public Systeme,“ vymenováva Kirchmayer.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #podnikatelia #s.r.o. #akciová spoločnosť