Kremeľ ráta, že Ukrajina začne na jeseň 'kradnúť' plyn

Šéf kancelárie ruského prezidenta Sergej Ivanov v stredu dopredu obvinil Ukrajinu, že na jeseň začne kradnúť z tranzitných plynovodov ruský zemný plyn smerujúci do Európy.

09.07.2014 13:49
debata (21)

Informuje o tom agentúra Interfax. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan vzápätí obvinenia dôrazne odmietol.

„Na základe skúseností vieme, že keď príde jeseň a zima a na Ukrajine nebude dostatok plynu, potom ho začnú (Ukrajinci), prepáčte mi ten výraz, kradnúť,“ povedal podľa Interfaxu kancelár ruského prezidenta Vladimira Putina pri stredajšom stretnutí so študentmi, ktorí sa učia rusky na pekinskej univerzite cudzích jazykov.

Prodan na urážlivý výrok Ivanova reagoval ubezpečením, že Ukrajina v plnom objeme zabezpečuje tranzit ruského plynu do Európy a pre svoje potreby tento plyn neodoberala a odoberať nebude.

„Predchádzajúce vyhlásenie tvrdili, že začneme (plyn) odoberať hneď na druhý deň. Do dnešného dňa tento plyn neodoberáme a odoberať sa ho nechystáme,“ povedal ukrajinský minister podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

V tejto súvislosti Prodan poukázal napríklad na predchádzajúce nepravdivé tvrdenia ruského monopolného vývozcu plynu Gazpromu, že reverzný tok plynu z Európy na Ukrajinu je nezákonný.

„Potom ale Európska komisia oznámila, že reverzné dodávky sú zákonné a neodporujú nielen európskym právnym normám, ale nepochybne ani ruským,“ dodal Prodan.

Rusko v júni prestalo dodávať Ukrajine plyn pre spor o nezaplatené účty a o cenu za plyn. Od tej doby panujú obavy, že to ohrozí plynulosť dodávok suroviny do zvyšku Európy.

Gazprom v utorok oznámil, že celková suma, ktorú Ukrajina dlhuje za odber ruského plynu, sa zvýšila na 5,3 miliardy dolárov. Ruská spoločnosť zároveň opakovane, naposledy v stredu, informovala, že dodávky zemného plynu cez Ukrajinu ďalej na západ do krajín Európskej únie zostávajú nezmenené.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina