Francúzska ekonomika posilnila o 0,2 %

Francúzska ekonomika v druhom kvartáli posilnila iba o 0,2 %. Informovala o tom v utorok centrálna banka krajiny, ktorá potvrdila svoj skorší odhad.

08.07.2014 10:59
debata

V prvých troch mesiacoch roka druhá najväčšia ekonomika eurozóny stagnovala. Vládna prognóza, o ktorú sa opiera aj aktuálny štátny rozpočet, počíta v tomto roku s posilnením výkonu ekonomiky o 1 %.

Slabší rast by tak mohol ohroziť plnenie limitov EÚ pre výšku rozpočtových deficitov. Vláda prezidenta Francoisa Hollanda sa snaží podporiť rast a zamestnanosť znižovaním ceny práce, dopady týchto opatrení sa však zatiaľ v ekonomike neprejavili, uviedla agentúra Reuters.

Deficit francúzskej obchodnej bilancie sa v máji podľa osobitných údajov colnej správy zvýšil na 4,9 mld. eur z aprílových 4,1 mld. eur. To ostro kontrastuje so situáciou v nemeckej ekonomike, ktorá naďalej vytvára rozsiahle prebytky.

Francúzska centrálna banka ďalej informovala, že jej index dôvery v priemysle sa v júni pohyboval na úrovni 97 bodov, teda bez zmeny oproti máju. Dôvera v sektore služieb stagnovala na úrovni 93 bodu. Výsledok menej ako 100 bodov znamená, že ukazovateľ sa nachádza pod svojim dlhodobým priemerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko