Rakúskym bankám radia zostať vo východnej Európe

Rakúske banky by mali v krajinách strednej a východnej Európy zostať, musia ale dávať pozor na riziká a posilňovať svoje kapitálové vybavenie. Bankám Erste Group, Raiffeisen a ďalším to odporučila rakúska centrálna banka v polročnej správe o stave bankového sektora krajiny.

08.07.2014 05:15
debata (5)

Správa vyšla krátko po tom, čo Erste minulý týždeň predpovedala, že kvôli problémom v Maďarsku a Rumunsku tento rok utrpí rekordnú stratu.

Guvernér centrálnej banky Ewald Nowotny uviedol, že väčšina problémov, ktoré má Erste, sa týka konkrétne tejto banky. Na vlastníka Slovenskej sporiteľne a Českej sporiteľne silno doľahnú opatrenia Budapešti, ktorá banky núti kompenzovať klientom náklady devízových pôžičiek.

Guvernér ale upozornil na to, že rakúske banky všeobecne sa v minulosti až príliš spoliehali na svoje úverové aktivity v zahraničných menách a poskytovali pôžičky často neudržateľným tempom. Východoeurópske pôžičky rakúskych bánk v cudzích menách stále dosahujú viac ako 74 miliárd eur, banky sa už ale s týmto problémom začínajú vyrovnávať, povedal Nowotny.

Viceguvernér centrálnej banky Andreas Ittner odmietol dohady, podľa ktorých by banky Erste, Raiffeisen Bank International alebo Bank Austria z talianskej skupiny UniCredit na tom mohli byť lepšie, keby zo strednej a východnej Európy odišli.

„Nemyslím si, že prišiel čas na to, aby väčšina bánk uvažovala o scenároch odchodu odinakiaľ než z veľmi malého počtu krajín. Naopak, v mnohých týchto krajinách sa očakávajú vyššie tempá rastu ako v (západnej) Európe,“ povedal Ittner podľa agentúry Reuters.

Centrálna banka odporučila bankám, aby si vzhľadom k aktivitám v regióne posilnili bilancie. Poukázala najmä na to, že v strednej a východnej Európe je teraz menej krajín ako predtým, ktoré bankám vytvárajú vysoké zisky – ide podľa nej hlavne o Česko, Slovensko a Rusko.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rakúsko