Slovensko očakáva najvyššiu úrodu obilia za posledné roky

Slováci tento rok očakávajú najvyššiu úrodu obilia za posledné roky. Vyplýva to z odhadu Štatistického úradu SR.

07.07.2014 11:06
debata (25)

Nadpriemerná úroda by mohla ďalej tlačiť na ceny potravín, ktoré tento rok na jar v medziročnom porovnaní klesli. Úroda hustosiatych obilnín by sa mala zvýšiť o 15,2 percenta na 2,64 milióna ton. Lepší výsledok sa podľa štatistikov očakáva nielen vďaka vyšším hektárovým výnosom, ale aj vzhľadom k väčšej ploche.

Ak sa odhady úrody potvrdí, Slovensko bude mať výrazný prebytok obilia, a to v objeme okolo jedného milióna ton. Vlani slovenskí poľnohospodári zožali 2,29 milióna ton obilia, čo bolo o takmer štvrtinu viac ako v roku 2012, kedy však bola úroda slabšia ako v iných rokoch.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) už skôr upozornila, že obchodníci ponúkli farmárom za obilie nízke výkupné ceny. Poľnohospodári preto budú s predajom vraj vyčkávať. Obávajú sa aj vplyvu bezcolného dovozu obilia z Ukrajiny do EÚ.

„Možno očakávať, že najmä na východe našej krajiny to môže vyvolať tlak na pokles cien domácej produkcie. Ak sa (dovoz z Ukrajiny) prejaví aj na nemeckom trhu alebo v ďalších krajinách EÚ, môže to skomplikovať vývoz prebytkov zo Slovenska,“ upozornil šéf SPPK milan Semančík.

Nadpriemerná úroda by rovnako ako vlani mohla tlmiť rast cien potravín, ktoré majú na Slovensku veľký podiel v spotrebiteľskom koši, a teda aj vplyv na infláciu. Tempo rastu cien potravín začalo na Slovensku brzdiť v závere minulého roka. Tento rok v apríli a máji boli potraviny dokonca lacnejšie ako v rovnakom období minulého roka. Tento vývoj prispel k tomu, že spotrebiteľské ceny v krajine pod Tatrami v medziročnom porovnaní nerastú. Začiatkom roka krajinu zasiahla deflácia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #žatva #obilie