Podnikať na Slovensku sa má jednoduchšie

Juraj Svinčák je jeden zo zakladateľov stránky doucma.sk, cez ktorú si možno nájsť doučovateľov. Vzhľadom na zložitosť podnikania na Slovensku Juraj aj so svojím kolegom aktuálne rozvíja svoju firmu v mníchovskom akcelerátore.

03.07.2014 12:00
startup, firma, práca Foto: ,
Začínajúci podnikatelia vytvoria vo svojich dielňach často zaujímavé novinky, ako kreatívny detský nábytok na snímke. Na to, aby ich úspešne predávali, potrebujú však väčšiu podporu štátu.
debata (7)

Ich start–up si vybrala Telefónica v rámci svojho programu na podporu začínajúcich podnikateľov s názvom Wayra. Od nej dostali výmenou za desaťpercentný podiel vo firme 40–tisícovú finančnú dotáciu. Peniaze investujú do budovania portálov na nových trhoch v Nemecku, Rakúsku a Česku.

Ministerstvo chce udržať podnikateľov doma

Slovenské ministerstvo financií chce, aby sa podobné príbehy rozvíjali na Slovensku a podnikatelia nemuseli ísť za hranice. Rezort financií preto pripravuje legislatívu, ktorá umožní, aby sa zlepšil prístup start–upov ku kapitálu. Má ísť o novú formu kapitálovej obchodnej spoločnosti. Takáto zjednodušená akciovka bude môcť vydávať cenné papiere, teda akcie aj podnikové dlhopisy s rôznymi právami, čo má uľahčiť vstup investorov do start–upov.

„Takto štát podporuje start–upy v Izraeli. Finančne podporil tzv.,fond fondov‘, a motivoval súkromných investorov, aby sa pridali svojim kapitálom za výhodných podmienok. Štát tam nie je až taký aktívny, ale v začiatkoch naštartoval podnikanie,“ hovorí Ivan Štefunko, riaditeľ spoločnosti Neulogy Ventures, ktorá financuje start–upy.

Firmy by zjednodušenie biznisu privítali. „Podnikanie začínajúcim firmám na Slovensku komplikuje najmä administratíva. Potrebujeme sa sústrediť na rozvíjanie biznisu, a pritom nám veľa času zaberá zbytočná byrokracia. Na Slovensku sa nepodniká najjednoduchšie, aj preto hľadáme uplatnenie na iných trhoch,“ hovorí Juraj Svinčák.

Smer na sobotňajšom sneme predstavil viacero zmien, ktoré by mali v budúcnosti zlepšiť podnikanie na Slovensku. Od septembra tohto roka má štát cez zvýhodnené úvery podporiť začínajúcich podnikateľov, ktorí sa snažia na trhu presadiť s inovatívnymi nápadmi. Menšie a stredné podniky tiež získajú od roku 2016 možnosť zaplatiť štátu DPH až po zinkasovaní peňazí za vystavenú faktúru. Firmy si takisto budú môcť znižovať svoj daňový základ o 25 percent výdavkov investovaných do výskumu a vývoja.

Vláda opatrenia prijíma aj preto, že sa krajina prepadáva v niektorých rebríčkoch konkurencieschop­nosti. Slovensko sa v hodnotení podnikateľského prostredia podľa publikácie Svetovej banky Doing Business 2014 medziročne zhoršilo o šesť miest a pokleslo na 49. miesto zo 189 hodnotených krajín.

Vznikne štátny investičný holding

Ako prvé chce štát riešiť start–upy. Nováčikov na trhu podporí cez štátny fond – Slovenský investičný holding. Ten bude začínajúcim firmám poskytovať návratnú finančnú výpomoc, teda dlhodobejšie pôžičky s výhodnejším úrokom ako v bankách. Štát to chce financovať z eurofondov z nového programovacieho obdobia. „Slovenský investičný holding umožňuje zapojenie aj finančných prostriedkov zo súkromného sektora,“ hovorí poradca ministra financií Radko Kuruc.

Začínajúci podnikatelia už dlhodobo upozorňujú na fakt, že ich najväčšími problémami je kapitál, kúpyschopnosť ľudí, ale aj legislatívne podmienky. Ak má niekto nápad s vysokým potenciálom rastu a chce z neho postaviť úspešný start – up, na slovenskom trhu je to za súčasných podmienok zložitejšie ako v zahraničí.

„Na Slovensku chýba štruktúra podnikateľských anjelov. Inštitúcie zaoberajúce sa podporou start–upov sa zameriavajú viac na poskytnutie podporných nástrojov v podobe priestoru na rozvoj start–upu ako na pomoc prostredníctvom financovania počiatočným kapitálom,“ tvrdí Dominika Bizíková z komunikačného oddelenia Slovak Business Agency, ktorá ako inštitúcia spadá pod rezort hospodárstva a poskytuje začínajúcim firmám informácie o možnostiach uplatnenia sa na trhu.

V súčasnosti sa start–up komunita na Slovensku nachádza v porovnaní so zahraničnými krajinami vo fáze počiatočného rozvoja, ale už slávi svoje prvé celosvetové úspechy. Medzi úspešné slovenské start–upy patria spoločnosti ako Sygic, ktorý vyvinul GPS navigačný softvér a momentálne dosahuje zisk 2,4 milióna eur ročne, Quality Unit, ktorá vyvinula najpoužívanejší partnerský softvér na svete, či FINVIZ. com ako úspešný burzový portál s návštevnosťou viac ako 800–tisíc návštevníkov za mesiac.

Ďalší start–up s veľkým potenciálom je spoločnosť Datamolino. Fond Inovácií a Technológií, ktorý patrí pod Slovak Business Agency, poskytol spoločnosti Datamolino finančnú investíciu až do výšky 500–tisíc eur. Firma vyvíja unikátne softvérové riešenie spracovania faktúr pre malé a stredné firmy. „Odhadujeme, že Slovak Business Agency týmto spôsobom vynaloží počas roku 2014 viac ako 1 milión eur na podporu začínajúcich podnikateľov,“ dodala Bizíková.

Jednoeurové eseročky

Vláda umožní od budúceho roka ľuďom založiť si jednoeurovú s. r. o. Súčasná minimálna hodnota základného imania 5 000 eur by sa podľa predloženej novely Obchodného zákonníka z dielne ministerstva spravodlivosti mala znížiť na jedno euro. Majú byť pritom dva druhy eseročiek. Jedna by mala imanie od 1 do 25–tisíc eur a druhá nad 25–tisíc eur. Prvý druh eseročky však bude mať pri fungovaní obmedzenia a tak podnikateľov navrhované zmeny netešia. Na všetkých objednávkach a faktúrach totiž bude musieť takáto firma uvádzať, že jej imanie je jedno euro. Zisk bude môcť vyplácať, až keď jej vlastný kapitál dosiahne najmenej 6 250 eur. Návrh takisto upravuje počet spolumajiteľov s. r. o. „Ak ide o spoločnosť povinnú uvádzať základné imanie, môže mať najviac troch spoločníkov,“ uvádza rezort spravodlivosti. V súčasnosti zákon povoľuje mať v prípade eseročky aj 50 spolumajiteľov. Keď má s. r. o. iba minimálne päťtisícové základné imanie, môže mať najviac šiestich spoločníkov. V minulosti sa neoficiálne eseročky zakladali aj bez peňažných vkladov. Stačilo vyhlásenie o vklade. Od októbra minulého roka je však na založenie eseročky potrebné základné imanie aspoň 5 000 eur vkladať na účet do banky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie #startup