Akcie moskovskej burzy kupovali aj investori z USA

Ruská centrálna banka získala z predaja časti svojho podielu v moskovskej burze asi 468 miliónov dolárov.

03.07.2014 10:42
debata (11)

Veľký záujem o akcie bol medzi zahraničnými investormi, ktorí kúpili približne 60 percent akcií ponúknutých na predaj. Uviedol to v stredu viceguvernér centrálnej banky Sergej Švecov.

„Pre nás to bolo príjemné prekvapenie. Ukazuje sa, že je tu záujem o ruskej akcie,“ povedal Švecov novinárom na bankovej konferencii. Spresnil, že na celkovom dopyte mali ruskí investori podiel 40 percent, ďalších 15 percent pripadá na investorov z Ázie, 33 percent bolo z Európy a desať percent z USA.

Ruská centrálna banka predala 267,3 milióna akcií za cenu 60 rubľov za kus. To bolo zhruba o osem percent menej, než bola utorková záverečná cena.

Centrálna banka v utorok oznámila, že má v úmysle akcie moskovskej burzy predať. Bankové zdroje potom agentúre Reuters potvrdili, že proces predaja sa už začal a že banka ponúkla 11,75 percenta. To je polovica podielu, ktorý v burze vlastní.

Banka uviedla, že sa rozhodla akcie predať, aby plnila federálny zákon z roku 2013. Ten stanovuje, že banka sa musí zbaviť svojho podielu do 1. januára 2016, aby sa vyhla konfliktu záujmov. Centrálna banka je od vlaňajška zodpovedná za reguláciu celého finančného trhu.

Moskovská burza je v Rusku hlavným miestom pre obchodovanie s akciami, dlhopismi, menami a derivátmi. Burza vlani uskutočnila primárnu ponuku akcií, z ktorej získala 15 miliárd rubľov. Cena jednej akcie pre primárnu ponuku bola stanovená na 55 rubľov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #burza