Argentína má na dohodu s veriteľmi 30 dní

Argentíne začala v pondelok plynúť lehota 30 dní, ktorú jej stanovil súd v USA na dohodu so žalujúcimi veriteľmi. Bez nej krajine hrozí, že sa druhýkrát po 12 rokoch ocitne v platobnej neschopnosti.

01.07.2014 14:48
debata (1)

Argentína naďalej nemá záujem o rokovania s veriteľmi, ktorí sa po štátnom bankrote v minulom desaťročí odmietli pripojiť k reštruktura­lizácii jej dlhu. Vyhlásil to v pondelok zástupca fondu NML Capital s tým, že vláda v Buenos Aires odmieta rokovať o „akomkoľvek aspekte“ sporu.

Argentínske ministerstvo hospodárstva predtým v pondelok informovalo, že do New Yorku vysiela delegáciu na rokovania so sprostredkovateľom, ktorého vymenoval americký súd, aby prispel k nájdeniu riešenia. Schôdzka sa má uskutočniť 7. júla, podrobnosti o zložení delegácie ministerstvo neuviedlo.

Súd v New Yorku v roku 2012 rozhodol, že veriteľom, ktorí sa po štátnom bankrote v rokoch 2001 a 2002 nepripojili k reštruktura­lizácii dlhu, musí Argentína vyplatiť plnú hodnotu dlhopisov v objeme 1,33 mld. USD. Verdikt potvrdil aj odvolací súd a žiadosť Argentíny o odklad rozhodnutia Najvyšší súd v USA zamietol.

K dohode o reštruktura­lizácii dlhu sa prihlásilo 93 % držiteľov dlhopisov, ktorým Argentína vyplatila za jeden dolár 25 až 29 centov. Malá časť veriteľov vrátane hedgeových fondov NML Capital a Aurelius Capital Management sa k dohode nepripojili a súdnou cestou žiadajú vrátiť plnú hodnotu dlhopisov. Na základe rozhodnutia súdu v New Yorku Argentína nesmie pokračovať v splácaní reštrukturali­zovaného dlhu bez toho, aby zaplatila aj držiteľom nereštruktura­lizovaných dlhopisov. To Argentína odmieta pre obavy, že k niekoľkým žalujúcim fondom by sa pripojili aj ďalší veritelia, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov. Celková nárokovaná čiastka by sa tak podľa vlády v Buenos Aires mohla vyšplhať na 15 mld. USD, čo predstavuje viac ako polovicu argentínskych devízových rezerv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína