USA dali banke Paribas pokutu 8,8 miliardy dolárov

Americké úrady vymerali francúzskej banke BNP Paribas pokutu vo výške 8,834 miliardy dolárov za porušenie amerických sankcií voči Sudánu, Iránu a Kube. Banka už podľa agentúry Reuters priznala vinu a so zaplatením čiastky súhlasila.

01.07.2014 01:15
debata (10)

Bankový regulátor štátu New York uviedol, že BNP Paribas v rámci dohody o urovnaní sporu dočasne pozastaví časť svojich dolárových clearingových operácií. Zastavenie zúčtovacích transakcií prevažne z ropných a plynových obchodov začne platiť 1. januára 2015 a bude trvať rok. Agentúra Reuters uviedla, že ide o bezprecedentný trest a že nie je jasné, o koľko klientov banka príde. V rámci urovnania sporu finančný dom opustí 13 osôb, okrem iného prevádzkový riaditeľ Georges Chodron de Courcel.

Newyorský prokurátor uviedol, že obvineniami sa má tento alebo budúci týždeň zaoberať federálny súd na Manhattane. Žalobca uviedol, že banka sankcie porušovali dlhodobo.

Banka v pondelok prostredníctvom svojho právneho zástupcu na súde priznala, že sa previnila falšovaním záznamov o svojich aktivitách a uzatváraním tajných dohôd s cieľom porušiť sankcie.

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius očakávanú pokutu, ktorej udelenie je súčasťou širšieho vyšetrovanie porušení sankčných zákonov, už skôr označil za neprimeranú. Varoval, že pokuta by mohla ovplyvniť rokovania Európskej únie a Spojených štátov o vytvorení zóny voľného obchodu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #BNP Paribas