Zavedenie nemeckých diaľničných známok sa komplikuje

Zavedenie diaľničných známok pre osobné autá v Nemecku sprevádzajú komplikácie. Minister dopravy Alexander Dobrindt zatiaľ nepredložil do vlády detailný návrh systému, hoci pôvodne avizoval jeho predstavenie do polovice roka.

30.06.2014 11:36
debata

Proti Dobrindtovým predstavám, ako by malo spoplatnenie nemeckých diaľnic vyzerať, navyše počas víkendu znovu protestoval eurokomisár pre dopravu Siim Kallas, podľa neho by takýto systém diskriminoval zahraničných vodičov.

Dobrindt počíta s tým, že by diaľničné známky pre osobné vozidlá boli povinné od roku 2016. Podľa jeho plánov by si ich museli kupovať všetci motoristi využívajúce nemecké diaľnice. Majitelia áut registrovaných v Nemecku by si ale mohli cenu známky odpočítať z dane z vlastníctva motorového vozidla.

Ministerstvo financií, s ktorým chce Dobrindt spolupracovať pri zavádzaní systému novej daňovej úľavy, však doteraz nedostalo od ministerstva dopravy žiadne podklady. „Nemôžeme preto počítať s tým, že zákon rýchlo vznikne,“ uviedla hovorkyňa úradu financií. Podľa nej je nepravdepodobné, že by sa poslanci mohli začať predlohou zaoberať ešte pred parlamentnými prázdninami, ktoré sa začnú 11. júla.

Proti Dobrindtovmu návrhu sa tiež znovu postavila Európska komisia. „Nie je možné, aby domáci vodiči dostali mýto automaticky späť na daniach. Všetci používatelia ciest musia platiť rovnaké poplatky,“ napísal eurokomisár Kallas v komentári v nedeľňajšom vydaní denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. Takýto princíp by podľa Kallasa predstavoval porušenie zákazu diskriminácie, ktorý je zakotvený v európskych zmluvách.

Na spoplatnení nemeckých diaľnic pre osobné autá sa dohodla vlani vytvorená vláda konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a sociálnej demokracie (SPD). Podmienkou ale je, že sa tým nezvýši finančná záťaž nemeckého vodiča.

Zatiaľ nie je jasné, koľko by diaľničná známka mala stáť. Nemecké médiá špekulujú o sume 100 eur za rok. Vybrané peniaze by mali poslúžiť pre rekonštrukcie a ďalšiu výstavbu nemeckých diaľnic. Podľa dopravných odborníkov je len pre udržanie nemeckých diaľnic v súčasnom stave potrebných 4,7 miliardy eur ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #diaľnice