Nerokujeme o kúpe podielu v OMV, tvrdí Gazprom

Ruský monopolný vývozca plynu Gazprom v piatok odmietol správy, podľa ktorých rokuje o kúpe podielu v rakúskej ropnej a plynárenskej spoločnosti OMV.

27.06.2014 12:00
debata

Rakúsky opozičný poslanec Peter Pilz tento týždeň povedal denníku Kurier, že existujú „konkrétne náznaky“, že Gazprom vedie rozhovory s investičným fondom emirátu Abú Zabí, ktorý v OMV vlastní takmer štvrtinový podiel.

„Nie je to pravda,“ povedal agentúre Reuters námestník generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev. Rakúsky štátny holding ÖIAG, ktorý je najväčším akcionárom OMV, už vo štvrtok informácie o rokovaní označil za „kurióznu konšpiračné teóriu“.

V utorok Gazprom vo Viedni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podpísal s OMV konečnú dohodu o výstavbe rakúskej vetvy projektovaného plynovodu South Stream. Ten má privádzať ruský plyn do západnej Európy cez Čierne more a Balkán a vyhnúť sa tak Ukrajine. Voči projektu má však výhrady Európska únia, ktorá po marcovom pripojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvaľovania výstavby tohto plynovodu pozastavila.

Štátny investičný fond emirátu Abú Zabí International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 percenta a je viazaný akcionársku zmluvou s holdingom ÖIAG, ktorý v spoločnosti vlastní 32 percent. IPIC vlastní významné podiely aj v množstve ďalších západoeurópskych spoločností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #OMV