Gazprom chce kúpiť štvrtinu rakúskej OMV od arabského emirátu

Ruský plynárenský gigant Gazprom rokuje s arabským emirátom Abú Zabí o kúpe jeho štvrtinového podielu v rakúskej ropnej a plynárenskej spoločnosti OMV.

26.06.2014 14:01
debata (4)

Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal informovaný zdroj. Potvrdil tým vyjadrenie jedného rakúskeho poslanca, ktorý denníku Kurier a Reuters povedal, že má o tomto rokovaní „konkrétne náznaky“.

Štátny fond emirátu International Petroleum Investment Co (IPIC) má v OMV 24,9 percenta a je viazaný akcionársku zmluvou s rakúskym štátnym holdingom ÖIAG, ktorý v OMV vlastní 32 percent. ÖIAG uviedol, že nevie nič o tom že by IPIC chcel z OMV odísť. Gazprom, IPIC a OMV správu komentovať odmietli.

V utorok Gazprom vo Viedni za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina podpísal s OMV konečnú dohodu o výstavbe rakúskej vetvy projektovaného plynovodu South Stream. Ten má privádzať ruský plyn do západnej Európy cez Čierne more a Balkán a vyhnúť sa tak Ukrajine.

Voči projektu má však výhrady Európska únia, ktorá po marcovom pripojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvaľovania výstavby tohto plynovodu pozastavila.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #OMV