Žatva sa začala ozimným jačmeňom

Tohtoročná žatva sa vo viacerých produkčných regiónoch juhozápadného, južného a východného Slovenska začala zberom ozimného jačmeňa. Informoval o tom hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

24.06.2014 10:20
debata

„Z dlhoročných roľníckych skúseností vyplýva, že jej štart pred sviatkom Petra a Pavla, teda pred 29. júnom, nebýva optimálny z hľadiska množstva i kvality úrody,“ konštatoval s tým, že ako sa to premietne do tohtoročných žatevných výsledkov, sa na začiatku zberových prác odhaduje veľmi ťažko.

„Prvé rámcové informácie z regiónov naznačujú rozkolísanosť údajov, ktorá asi bude charakteristická pre celú tohtoročnú žatvu,“ uviedol predseda SPPK Milan Semančík. Podľa neho bola aktuálna sezóna plná poveternostných zvratov. Mierna zima a skorý nástup jari spôsobili premnoženie škodcov, ktorých likvidácia zvýšila poľnohospodárom pestovateľské náklady. Okrem toho sa v marci a v apríli na viacerých miestach začal prejavovať vlahový deficit v pôde. Ako ďalej Semančík dodal, v máji sa ochladilo a zvýšila sa zrážková činnosť, čo nedostatok vlahy do určitej miery eliminovalo. Problémom pre produkčné regióny boli podľa neho minimálne dažde a tropické júnové teploty.

„Oficiálne osevné plochy zatiaľ neboli zverejnené, ale nepredpokladáme, že by v nich v porovnaní s vlaňajškom došlo k dramatickým zmenám,“ konštatoval Semančík. Z oficiálnych minuloročných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vyplýva, že zberová plocha pšenice dosiahla necelých 368 tisíc hektárov, raže 22 tisíc hektárov, jačmeňov 121 tisíc hektárov a ovsa takmer 14 tisíc hektárov. Repka olejná sa vlani zbierala z celkovej výmery zhruba 137 tisíc hektárov.

Poľnohospodárov podľa predsedu SPPK trápi na začiatku zberových prác cenová neistota pri speňažovaní tohtoročnej produkcie. Odhady cenového vývoja komplikujú predchádzajúce optimistické predikcie tohtoročnej svetovej produkcie obilnín, na základe ktorých mali rásť svetové zásoby a spomaliť sa mal dopyt.

Realita však nemusí podľa komory celkom naplniť tieto očakávania. Prvé ponuky zo strany obchodníkov sú nízke, a napríklad v prípade kvalitnej potravinárskej pšenice na východe Slovenska sa pohybujú len na úrovni 140 až 160 eur za tonu. Komoditná burza Bratislava (KBB) momentálne uvádza aktuálne ceny nad hranicou 170 eur za tonu, no o tri mesiace počíta s ich miernym poklesom. „Reálne možno očakávať, že poľnohospodári, okrem tých, ktorí vsadili na termínované obchody, budú s predajom úrody vyčkávať do chvíle, kým sa na trhu nevygeneruje stabilnejšia cena,“ vysvetlila komora.

Otázkou podľa Semančíka zostáva, ako ovplyvní domáci trh povolený bezcolný dovoz ukrajinského obilia, pričom upozornil, že najmä na východe našej krajiny môže vyvolať zvýšený tlak na pokles cien domácej produkcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #žatva #obilie #jačmeň