V Novej Dubnici a Košiciach vznikne po 200 nových miest

Približne dvesto nových pracovných miest vznikne vo fabrikách, ktoré vyrastú v Novej Dubnici.

22.06.2014 09:00
zona hliny Foto: ,
Poklepávanie základného kameňa v Novej Dubnici. O dva roky by mali v týchto miestach stáť nové fabriky.
debata (1)

Zástupcovia investorských spoločností počas týždňa spoločne poklepali základný kameň priemyselnej zóny v lokalite Hliny. Fabriky by mali spustiť výrobu približne o dva roky.

Podľa Petra Marušinca, primátora Novej Dubnice, zahraničné aj slovenské spoločnosti si vybrali túto lokalitu aj vďaka vládnej dotácii, ktorá mestu umožnila vybudovať v priemyselnej zóne inžinierske siete.

„Minulý rok v septembri bolo výjazdové zasadnutie vlády v trenčianskom regióne a pri tejto príležitosti nám vláda uvoľnila priamu dotáciu 300–tisíc eur na infraštruktúru priemyselného parku. Po tejto dotácii sa spustila lavína investorov a nabralo to veľmi rýchly spád,“ povedal novodubnický primátor.

V Košiciach by malo vzniknúť 200 pracovných miest a to najmä v oblasti IT. Miesta sa vytvoria po zlúčení firiem RWE IT Slovakia, ktorá pôsobí na Slovensku desať rokov, a vietnamskej FPT Software. Na európskom trhu bude zlúčená spoločnosť vystupovať od 1. júla pod menom FPT Slovakia a do ďalšieho rastu chce investovať 2 milióny eur.

Najväčším investorom v Novej Dubnici bude kórejská spoločnosť Daejung Europe, ktorá tu plánuje investovať zhruba 20 miliónov eur. Firma podniká v automobilovom priemysle, vyrába plastové časti a komponenty klimatizačných jednotiek. V súčasnosti spoločnosť sídli v susednej Dubnici nad Váhom a pobočku má aj v Ilave. Momentálne zamestnáva 270 ľudí.

„Nová Dubnica je blízko, nechceme prísť o kvalitných zamestnancov, ktorých už máme. Druhým dôvodom, prečo sme sa rozhodli pre túto lokalitu, je jej poloha, je blízko diaľnice a len 60 kilometrov od Žiliny. Po dokončení počítame s nárastom o 100 až 150 nových pracovných miest,“ povedal Jun Hyong Dho, konateľ spoločnosti Daejung Europe.

Spoločnosť predpokladá, že výrobu v novodubnickom areáli spustí v druhej polovici roka 2016. Zatiaľ nie je isté, či závody v Dubnici nad Váhom a Ilave zostanú aj po dobudovaní nových priestorov, alebo ich firma zruší.

„Závisí to od našich zákazníkov. Od zákazníka bola požiadavka, aby sme boli pripravení na rozšírenie výroby, preto sme začali stavať nové priestory,“ dodal Jun Hyong Dho.

Rozširovať výrobu plánuje aj švajčiarska spoločnosť Badertscher SK, ktorá plánuje investovať v Novej Dubnici asi 2 milióny eur. Spoločnosť sa venuje spracovaniu textílií, technických textílií a súvisiacich produktov. S výrobou v nových priestoroch chce začať v marci 2016. Podľa Marušinca mesto na vytvorení priemyselnej zóny zarobí.

„Tržby z predaja nehnuteľnosti investorom by mali byť zhruba 800– až 900–tisíc eur. Realizácia celej priemyselnej zóny by mala byť na úrovni 750–tisíc eur, plus máme priamy stimul 300–tisíc od vlády. Získané peniaze využijeme na vybudovanie nového letného kúpaliska,“ dodal novodubnický primátor.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Košice #Dubnica