Českí poslanci zamietli obmedzenie úžery

Česká poslanecká Snemovňa v piatok zamietla normu opozičného hnutia Úsvit na obmedzenie úžery.

20.06.2014 17:54
debata (4)

Kritici namietali, že predloha nič nerieši. Poslanci však v uznesení požiadali vládu, aby novelami upresnila podmienky pre vstup do podnikania pre nebankové subjekty. „Predátorské a lichvárske praktiky“ označili za vážny negatívny jav, ktorý ohrozuje množstvo ľudí. Od kabinetu chce Snemovňa ich rozbor.

Poslanci hnutia chceli stanoviť najvyššiu ročnú percentuálnu mieru nákladov pri spotrebiteľských úveroch, takzvanú RPMN. Podľa predkladateľov smeruje ich návrh proti veľmi rozšíreným úžerníckym praktikám množstva nebankových subjektov, ktoré ľuďom požičiavajú peniaze.

Kritici namietali, že regulácia zdražie nebankové aj bankové úvery a ľudia sa budú častejšie obracať na úžerníkov, ktorí stoja úplne mimo predpisov. Predseda hnutia Tomio Okamura ale uviedol, že ľudia naďalej „budú trpieť, budú obeťami úžerníckych praktík a budú na rôznych dávkach“. Návrh Úsvitu, aby sa norma vrátila k možným úpravám, poslanci neschválili.

„V žiadnom prípade nevzdávame boj s úžerou,“ uviedol šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Výbor navrhol zamietnutie. Predlohou Úsvitu sa úžera podľa Votavy vyriešiť nedá, hnutiu ale poďakoval za iniciatívu. Podľa poslanca ľudovcov Jaroslava Klašku je problém v zmluvách, veritelia v nich strop RPMN obídu.

Úsvit chcel, aby pri úveroch do 15 000 korún predstavovala maximálna RPMN najviac dvadsaťnásobok lombardnej sadzby platnej k januáru daného roka a smela sa pohybovať iba medzi 25 a 100 percentami. Pri úveroch nad 15 000 korún mala RPMN dosahovať podľa predlohy najviac pätnásťnásobok lombardnej sadzby a smela sa pohybovať iba medzi 20 a 80 percentami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #úžera