Amazon s Brnom definitívne stratil trpezlivosť

Americký internetový obchod Amazon ustúpil od zámeru postaviť svoje distribučné centrum v brnenskej priemyselnej zóne Černovická terasa. Firma hľadá iné vhodné miesto v strednej a východnej Európe, informoval v piatok jej hovorca pre Česko Karel Taschner. Pri Prahe distribučné centrum Amazonu bude, začne sa stavať čoskoro.

20.06.2014 17:02
debata (3)

„V súvislosti s naším európskym rastom sme však naďalej otvorení hľadať ďalšie príležitosti v Českej republike,“ doplnil Taschner.

Amazon sľuboval v Brne investíciu za tri miliardy českých korún a 1500 pracovných miest. Obyvatelia priľahlých mestských častí však mali strach zo zvýšenej dopravy, ktorá je podľa nich už teraz za hranicou únosnosti.

Developer CTP Invest sa k veci vyjadrí neskôr. Podľa brnianskeho primátora Romana Onderku (ČSSD), ktorého strana hlasovala za predaj pozemkov developerovi aj za zmenu územného plánu, ktorý umožnil v zóne stavať sklady či zariadení pre chemický priemysel, stále nejde o definitívny koniec.

"Amazon nepovedal, že s Brnom nepočíta, ale len že o neho neusiluje. Zmluva mesta s CTP je platná do konca roka a teraz sa musí usilovať investor, teda CTP a mesto. Stále si myslím, že to za to stojí, aj keď správa Amazonu nie je dobrá, "povedal novinárom Onderka.

Šéf brnenských poslancov ODS Libor Šťástka, ktorého strana hlasovala proti, si myslí niečo iné. „Ukazuje sa, že sa hlasovalo o Amazonu bez Amazonu a išlo skôr o záujem developera získať mestské pozemky,“ povedal.

Rovnako ako juhomoravský hajtman Michal Hašek (ČSSD) upozornil na to, že CTP pred niekoľkými týždňami vyhlásila, že uvažuje o predaji českej časti firmy. Pozemky, ktoré možno v priemyselnej zóne využiť nielen pre výrobu, ale aj pre skladovanie, môžu mať vyššiu cenu ako pred schválením aktualizácie územného plánu.

„Pochybnosti o kauze to len zvyšuje a je otázka, komu mesto pozemky poskytlo a pre koho schvaľovalo zmenu územného plánu,“ doplnil Šťástka. Onderka vyhlásil, že o zámere CTP v Česku nevie.

Hašek sa snažil udržať Amazon v Brne a ponúkol mu pozemky pri letisku. Či sa o ne Amazon zaujímal a ako na túto ponuku zareagoval, Hašek nikdy nepovedal a na túto otázku neodpovedal ani v piatok.

Agentúra CzechInvest rozhodnutie Amazonu rešpektuje. „Sústredíme sa teraz na zdarnú realizáciu projektu pri Prahe. Ak tu bude mať Amazon dobré podmienky k ďalšiemu rozvoju, mohlo by to do budúcna otvoriť dvere k spolupráci na prípadných ďalších projektoch,“ povedal Ondřej Votruba, poverený riadením agentúry CzechInvest.

Brnenskí zastupitelia 20. mája schválili aktualizáciu územného plánu, čím stavbu centra umožnili. Amazon ale po predchádzajúcich troch nesúhlasoch zastupiteľstva s predajom pozemkov pre CTP Invest začiatkom apríla oznámil, že s Brnom už nepočíta. Potom ale zástupcovia firmy ešte rokovali s premiérom Bohuslavom Sobotkom a ministrom priemyslu a obchodu Janom Mládkom.

V Dobrovízi pri Prahe sa developer so samosprávou dohodol. Počet pracovných miest v tunajšom logistickom centre Amazonu má byť rovnaký ako v Brne.

Amazon je najväčším internetovým obchodom na svete. Jeff Bezos firmu založil v roku 1994 a stále ju vedie. Svoju činnosť na internete Amazon začal v júli 1995 a teraz zamestnáva po celom svete 97 000 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Amazon #Brno