Kyjev vyzýva Moskvu: Nie ste konštruktívni, ale o plyne rokujme

Ukrajina vyzýva na pokračovanie rokovaní o cenách plynu s ruským plynárenským koncernom Gazprom, hoci je presvedčená, že ruský postoj v tejto otázke nie je konštruktívny. Uviedol to námestník ukrajinského ministra energetiky Vadym Ulyda. Informovala o tom v stredu agentúra RIA Novosti.

18.06.2014 16:13
debata (115)

„Chceme pokračovať v rokovaniach, podľa môjho názoru však nekonštruktívny postoj Ruska neumožňuje uzatvorenie dohody,“ uviedol Ulyda. Dodal však, že dúfa v pokračovanie rokovaní, pretože v riešení problému sú zainteresované tri strany, a to Ukrajina, Rusko a Európa. Zároveň povedal, že Ukrajina podporuje všetky európske iniciatívy.

Pokračovanie rokovaní je možné len po zaplatení dlhu Kyjeva za dodaný plyn, uviedol podľa agentúry RIA Novosti ruský minister energetiky Alexander Novak. Ruská strana očakáva v prvom rade neuhradené platby za november – december a platby za apríl – máj, až potom môžeme uvažovať o možnostiach konzultácií, dodal Novak.

Európska komisia už skôr vyzvala zúčastnené strany, aby pokračovali v rokovaniach o riešení sporu o cenách za plyn medzi Ruskom a Ukrajinou a dúfa, že dosiahnu kompromis už toto leto.

Rozhodnutie nebude mať podľa Gazpromu vplyv na ruské dodávky plynu do Európy. Gazprom a Európska komisia sa však obávajú že s nástupom zimy môže opätovne dôjsť k problémom so zásobovaním plynom, keďže Ukrajina spotrebuje plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina