Kyjev nás vydieral, zdôrazňuje Gazprom

Rusko zvaľuje vinu v spore o cenu plynu na Ukrajinu, pričom oznamuje, že si posvieti na to, či sa nebude kradnúť surovina určená pre odberateľov v krajinách EÚ.

17.06.2014 13:30
Russia Ukraine Gas Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev (v strede) sa v pondelok stretol so šéfom Gazpromu Alexejom Millerom (vľavo) a ministrom energetiky Alexandrom Novakom. Od pondelka Rusi pre dlhy prestali dodávať plyn ukrajinskému Naftogazu.
debata (28)

Alexej Miller, šéf Gazpromu, povedal, že vláda v Kyjeve fakticky podmínovala rozhovory, pretože sa rozhodla vydierať. „Premiér Arsenij Jaceňuk nám hovoril, že Rusko musí ponúknuť veľmi nízku cenu. V opačnom prípade Ukrajina nebude splácať dlh za plyn a začne ho odoberať bezplatne v takom objeme, ako sa jej zachce,“ citovala Millera agentúra RIA Novosti.

Podobne sa v mene Moskvy vyjadril predseda vlády Dmitrij Medvedev, ktorý označil správanie Ukrajiny za absurdné a poukázal, že poškodí vlastnú ekonomiku. „Predložili sme výrazne zľavnené podmienky, ale Ukrajinci nepristúpili na ne a umelo vyvolali plynovú krízu. Je to smutné a zaváňa to vydieračstvom,“ poznamenal Medvedev podľa portálu novín Rossijskaja gazeta.

Ruský analytik Sergej Pravosudov sa tiež čuduje, že Ukrajina nesúhlasila s návrhom, pričom jej vyčíta, že sa dožaduje ceny odtrhnutej od európskej skutočnosti. Gazprom pôvodne chcel 485 dolárov za tisíc kubíkov, počas rozhovorov sumu znížil.

„Ruská vláda bola pripravená vyjsť v ústrety tak, že sa vzdá vývozného cla. Nech sa páči, 100 dolárov zľava. Dospejeme približne k sume 385 dolárov, čo je priemerná cena v Európe v minulom roku,“ povedal pre server denníka Nezavisimaja gazeta Pravosudov, ktorý je riaditeľ Ústavu národnej energetiky.

Moskva tvrdí, že je ochotná obnoviť rozhovor s Kyjevom, ale v prvom rade očakáva splnenie finančných záväzkov. „Nezatvárame možnosti pre dialóg, no budeme naň pripravení v prípade zmazania zadlženosti v plnom rozsahu,“ podotkol Medvedev podľa agentúry ITAR–TASS.

Napriek tomu, čo povedal ruský premiér, Moskva zároveň prízvukuje, že doterajšie rokovania s Kyjevom vyvolávali silné rozpaky. Minister energetiky Alexandr Novak tvrdí, že Ukrajina sa správala nekonštruktívne od úvodu rozhovorov, čím podľa neho zabránila hľadaniu kompromisných riešení.

„Žiaľ, počas celého obdobia konzultácií z Kyjeva zaplatili za plyn len za február a marec. Neposlali peniaze za apríl a máj ani nevynulovali dlh za november a december minulého roku,“ povedal Novak podľa RIA Novosti.

Podľa Millera by prípadné odoberanie plynu Ukrajinou bolo porušením práva. Gazprom však v takomto prípade dodrží dohody s krajinami EÚ a zvýši objem toku v plynovodoch, ktoré obchádzajú ukrajinské územie.

V súvislosti s plynovou krízou sa z Moskvy ozýva, že EÚ by mala ovplyvniť Ukrajinu, aby vyšla zo slepej uličky v energetických vzťahoch s Ruskom. Spojitosť to má mať ohľadom zabezpečenia dodávok suroviny do členských štátov únie. Rusi tvrdia, že Európe chýbajú do roku 2020 reálne možnosti, ako nahradiť plyn od nich. Moskva taktiež nalieha na EÚ, aby sa prestala zaoberať myšlienkou energetických sankcií a odklonu od spoločných energetických projektov. Rusko opakuje, že Európania nedokážu nahradiť jeho plyn vlastnou ťažbou alebo nákupom v iných štátoch.

„Malý nárast je schopné zabezpečiť len Nórsko a dodávky zo severnej Afriky podliehajú politickým rizikám a hrozbe teroristických útokov,“ uvádza analýza ruského ministerstva energetiky.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina