V rebríčkoch hodnotiacich podnikateľské prostredie klesáme

Slovensko ešte má čo doháňať v zlepšovaní kvality podnikateľského prostredia. Krajina sa v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnila za rok 2013 na 78. mieste.

16.06.2014 18:00
automobilka, volkswagen, robotník, auto Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Oproti predošlému roku si tak pohoršila o sedem priečok. Pozícia Slovenska sa zhoršuje už siedmy rok v rade a minuloročné 78. miesto je historicky najhorším umiestnením v tomto rebríčku. Svetové ekonomické fórum zostavuje rebríček každý rok na základe dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov.

V rebríčku Doing Business, ktorý pravidelne zverejňuje Svetová banka, sa zase za vlaňajšok Slovensko prepadlo o päť priečok, na 49 miesto. Krajina si pohoršila v šiestich bodoch, pričom najväčší prepad zaznamenala v kategórii zakladanie firiem, a to o 28 priečok, na 108. miesto. Štúdia Doing Business 2014 hodnotí 189 krajín na základe desiatich kritérií, akými sú napríklad podmienky na zakladanie a rušenie firiem, dostupnosť úverov, cezhraničný obchod alebo platenie daní. Slovensko vlani zaznamenalo zlepšenie vo dvoch oblastiach, ktorými sú zahraničný obchod a prístup k elektrickej energii.

Nedostatkom tejto štúdie je však to, že neskúma všetky aspekty podnikateľského prostredia, ktoré môžu mať dosah na firmy a investorov. Svetová banka napríklad v porovnaní krajín nevyhodnocuje bezpečnostnú situáciu, makroekonomickú stabilitu, korupciu, kvalifikáciu pracovnej sily alebo stabilitu finančných systémov.

Na druhej strane, podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti za rok 2014, ktorú vydáva renomovaný švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu, je Slovensko 47. najkonkuren­cieschopnejšou ekonomikou spomedzi 60 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie krajiny mierne zlepšilo – a to o dve miesta.

Index vyjadruje kvalitu podnikateľského prostredia, pričom za kvalitné prostredie sa považuje také, ktoré najviac napomáha podnikom presadiť sa doma i v zahraničí. Prvú priečku si aj v roku 2014 udržiavajú Spojené štáty americké, čo odzrkadľuje silu ich ekonomiky, lepšiu úroveň zamestnanosti, a ich dominanciu v technológiách a infraštruktúre. Európe sa darí lepšie ako minulý rok vďaka postupnému zotavovaniu ekonomiky.

Najväčšími výzvami pre rast konkurenčnej schopnosti v najbližších rokoch sú pre Slovensko podľa Svetovej ročenky konkurencieschop­nosti najmä zlepšenie efektívnosti verejnej správy, zníženie korupcie a zvýšenie transparentnosti, znovunastolenie dôveryhodnosti v justíciu, zlepšenie efektívnosti vzdelávania a nakoniec podpora inovácií a výskumu či zvýšenie flexibility na trhu práce. Krajina by mala v najbližších rokoch taktisto znižovať regulačné a administratívne zaťaženie podnikania na Slovensku.

seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #konkurencieschopnosť #Slovensko v Európe #seriál Pravdy a ZEK