Gazprom zastavil Kyjevu dodávky plynu, do Európy naďalej prúdi

Rokovania o plyne medzi Ruskom a Ukrajinou sa skončili neúspechom. Gazprom v pondelok zaviedol Kyjevu preddavkové platby. Dodá mu len to, čo zaplatí. Plyn pre európskych zákazníkov zatiaľ prúdi, Gazprom objemy neznížil.

16.06.2014 00:00 , aktualizované: 16:12
debata (161)

Gazprom v pondelok informoval, že v súlade s platnou zmluvou zaviedol pre ukrajinskú ropnú a plynárenskú spoločnosť Naftogaz platbu vopred za dodávky plynu.

„Rozhodnutie sme prijali pre chronické ‚neplatenie‘ Naftogazu,“ informoval Gazprom v tlačovej správe. Ruská firma vyčíslila dlh na 4,458 miliardy dolárov. Z toho za november až december 2013 je dlh vo výške 1,451 miliardy dolárov, za dodávky apríl – máj je vyčíslený na 3,007 miliardy dolárov. Gazprom nič nedostal ani za júnové dodávky.

Moskva chce v ďalších rokovaniach pokračovať až po vyrovnaní dlhu, uviedol ruský premiér Dmitrij Medvedev. „Nemali by sme ukončiť možnosť ďalšieho rokovania… Budeme pripravení pokračovať v rokovaniach pod podmienkou úplného splatenia dlhu,“ povedal Medvedev.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk tvrdí, že za neúspechom rozhovorov je snaha Moskvy zničiť Ukrajinu. Uviedol, že „to už nie je o plyne, ide o plán Ruska ako zničiť Ukrajinu… Je to ďalší krok proti ukrajinskému štátu a proti ukrajinskej nezávislosti.“

Eurokomisár Günther Oettinger dúfa, že ďalšie rokovanie sa uskutoční ešte v tomto mesiaci.

Plyn pre Európu prúdi

Ruský Gazprom bude do plynovodu na ukrajinskej strane posielať len plyn, určený na tranzit do Európy. Európski zákazníci dostanú plyn v plnom objeme. Gazprom však upozornil, že za tranzit cez územie Ukrajiny zodpovedá spoločnosť Naftogaz. Eurokomisár Günther Ottinger dostal od Ukrajiny ubezpečenie, že bude rešpektovať tranzitné dodávky cez svoje územie.

Podľa informácií slovenského prepravcu Eustream plyn na Slovensko zatiaľ prúdi v nezmenenom množstve. „Ukrajinská strana nám potvrdila objemy na pondelok v nezmenenej hodnote,“ uviedol Eustream. Na kompresorovej stanici na hraniciach nedošlo ku zníženiu tlaku či objemu plynu, tranzit do západnej Európy funguje ako doposiaľ.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský v pondelok na obed zvolal krízový štáb k dodávkam plynu a energetickej bezpečnosti zložený zo zástupcov plynárenských spoločností Eustream, SPP Distibúcia, Nafta a SPP.

„Dnes (v pondelok) som bol informovaný o stave dodávok plynu a môžem ubezpečiť všetkých, že pozastavenie dodávok plynu na Ukrajinu nemá vplyv na dodávky plynu pre Slovensko. Zástupcovia všetkých spoločností ma informovali o pripravenosti v prípade, ak by prišlo k úplnému pozastaveniu dodávok,“ povedal minister Malatinský.

Spoločnosť Eustream je podľa svojho hovorcu Eustreamu Vahrama Chuguryana pripravená aj na úplné zastavenie dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Spoliehať sa bude na reverzný tok plynu z Rakúska v objeme 23,8 milióna metrov kubických plynu denne a z Českej republiky v objeme 67 miliónov metrov kubických denne.

"Ide o deklarované technické maximá na oboch bodoch, ktoré slovenský prepravca plynu dodrží,“ dodal Chuguryan. V prípade potreby by podľa neho prichádzalo do úvahy aj využitie novovybudovaného slovensko-maďarského prepojenia, ktorého výstavba je na slovenskej strane úplne dokončená.

"Nový plynovod, by mohol poslúžiť pre núdzové zásobovanie Maďarska, čo si vyžaduje urýchlené dokončenie prác aj na maďarskej strane,“ uzavrel Chuguryan.

Ukrajina má zatiaľ dosť plynu

Šéf Naftogazu uviedol, že Ukrajina má plán čo robiť v prípade odstávky plynu, ale neprezradil aký, informovala agentúra RIA Novosti. Uviedol len to, že do októbra krajina nebude mať problémy, pretože má v zásobníkoch dostatočné množstvo plynu. Ukrajina ich v poslednom období usilovne napĺňala. Presné číslo nie je zatiaľ zrejmé, informácie z rôznych zdrojov sa pohybujú v rozpätí 13 až 15 miliárd metrov kubických plynu. Pre bezpečné dodávky plynu cez zimu do Európy však treba mať na konci leta v zásobníkoch 18 až 20 miliárd kubíkov plynu.

Gazprom sa tiež obrátil na arbitrážny súd v Štokholme, chce touto cestu vymáhať dlh vo výške 4,5 miliardy dolárov. Záujem obrátiť sa na arbitrážny súd už skôr prejavila aj ukrajinská strana, ktorá sa chystala namietať voči cenovej politke Gazpromu. Žiada „spravodlivú a trhovú cenu“, takisto aj 6 miliárd dolárov, ktoré vraj Rusku zaplatila navyše.

Rokovania sa skončili neúspechom

Posledné rusko-ukrajinské rokovania o cene plynu pre Kyjev sa skončili v noci na pondelok bez hmatateľného výsledku. Informoval o tom hovorca ruskej spoločnosti Gazprom Sergej Kuprjanov. Ultimátum Gazpromu vypršalo v pondelok ráno o 8:00 h stredoeurópskeho času. Rokovanie malo na poslednú chvíľu zvrátiť kritickú situáciu – ruský štátny plynárenský monopol Gazprom žiadal, aby Kyjev do pondelkového rána splatil časť svojho dlhu, konkrétne 1,95 miliardy dolárov. Ak by to neurobil, Ukrajina má dostávať z Ruska len toľko plynu, koľko dopredu zaplatí. Do pondelka rána žiadne peniaze nedošli.

Prodan: Sme pripravení na obmedzenie dodávok

Podľa ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana Moskva nehľadala kompromis.„Po každom rokovaní sme videli, že ruská strana nemá záujem o trhový kompromis. Ruská strana bola nastavená na eskalovanie konfliktu a neakceptovala kompromisné veľmi konkrétne návrhy Európskej komisie,“ povedal podľa agentúry RIA Novosti Prodan.

Prodan dodal, že Ukrajina je pripravená na obmedzenie dodávok plynu. V zásobníkoch máme 13,5 miliardy metrov kubických plynu a urobili sme serióznu prácu v súvislosti s reverznými dodávkami plynu z Európy, povedal. Prodan očakáva, že Ukrajina spolu s Európskou úniou bude hľadať spôsoby, ako zvýšiť dodávky plynu z Európy.

Podľa Európskej únie bola Ukrajina pri rokovaní ochotná pristúpiť na kompromis, Rusko však zo svojich požiadaviek ustúpiť nechcelo. Oettinger do Kyjeva prišiel s návrhom, podľa ktorého by Ukrajina zaplatila jednu miliardu dolárov a zvyšok dlhu potom v šiestich splátkach do konca roka. Čo sa týka ceny plynu, mal Kyjev platiť za tisíc kubických metrov v zime 385 dolárov a v lete 300 dolárov alebo o niečo málo viac. Moskva taký návrh odmietla s tým, že trvá na zaplatení takmer dvoch miliárd dolárov a počíta s cenou plynu 385 dolárov.

Napriek neúspechu víkendových rokovaní Brusel naďalej verí, že riešenie sa dá nájsť a že je v záujme všetkých strán. Európska komisia podľa svojho vyhlásenia bude premýšľať nad ďalšími krokmi a nad tým, kedy dať strany sporu opäť dohromady.

Predstavy o cenách zostali rozdielne

Ukrajinská vláda viaže splatenie dlžných súm na zníženie ceny za ruské exportné dodávky. Moskva ponúka čiastku 385 dolárov za tisíc kubických metrov, Kyjev žiada väčšiu zľavu.

Rokovanie prebiehalo za účasti šéfa ruského Gazpromu Alexeja Millera, ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana a eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera, ktorý funguje ako prostredník.

Rusko a Ukrajina nemajú rovnaký pohľad na to, koľko by mal Kyjev za ruský plyn platiť. Ukrajina akceptovala cenový návrh Európskej komisie vo výške 326 USD za tisíc metrov kubických plynu. Rusko Ukrajine ponúklo cenu 385 USD za tisíc metrov kubických plynu. Spoločnosť Naftogaz zároveň informovala, že sa už od piatku pripravuje na to, že Rusko dodávky plynu zastaví. „Ukrajina sa pripravuje na najhorší scenár, obmedzenie dodávok z Ruska,“ povedal Andrij Kobolev, šéf spoločnosti Naftogaz.

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina