Na rokovania o obchodnej dohode s Kyjevom prizvala EÚ aj Putina

Európska únia oznámila, že je ochotná zahrnúť Rusko do rokovaní s Kyjevom o plánovanej obchodnej dohode, ktorá odštartovala krízu na Ukrajine. Informoval o tom v sobotu spravodajský server BBC News.

14.06.2014 06:33
debata (27)

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso urobil túto ponuku v piatkovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Stalo sa tak po tom, čo Moskva minulý týždeň pohrozila, že na podpis dohody bude reagovať odvetnými opatreniami na ochranu svojej ekonomiky.

Predstavitelia Európskej komisie označili Barrosovu ponuku za „významný krok“, ktorý odráža „nové ovzdušie“ rozhovorov. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že Putin s účasťou v rozhovoroch súhlasí.

Európska únia sa chystá podpísať asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode s Kyjevom najneskôr na únijnom summite 27. júna. Asociačná dohoda sa pre ukrajinských prozápadných politikov stala symbolom odklonu od tesných hospodárskych a politických väzieb na Rusko.

Ukrajina mohla zmluvy podpísať už vlani na jeseň v litovskej metropole Vilnius. Vtedy to ale prezident Viktor Janukovyč náhle odmietol. Krok odôvodnil obavou, že integrácia s EÚ by kriticky poškodila životne dôležité napojenie na ruskú ekonomiku. Janukovyč tak odštartoval dlhotrvajúcu krízu, ktorá viedla k jeho pádu, ruskej anexii Krymu a terajším bojom ukrajinskej armády so separatistami na východe Ukrajiny.

Brusel doteraz odmietal žiadosť ruského prezidenta, aby sa Moskva mohla zapojiť do diskusií medzi EÚ a Ukrajinou. V piatok ale Európska komisia vo vyhlásení oznámila, že ponúkla Putinovi možnosť viesť politické rokovania „s cieľom rozptýliť akékoľvek obavy“ Ruska. Zatiaľ čo súčasný dialóg EÚ s Ruskom na túto tému prebiehal len na úrovni expertov, teraz by mali obe strany a Ukrajina viesť rozhovory o dohode na vysokej úrovni, spresnila agentúra Reuters.

Barroso v telefonáte s Putinom tiež vyzval Moskvu, aby zastavila prílev ruských zbraní a bojovníkov na Ukrajinu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina