Gazprom dostal v Litve pokutu

Protimonopolný úrad v Litve udelil pokutu spoločnosti Gazprom vo výške 123 mil. litovských litasov (LTL), to je približne 35 miliónov eur.

10.06.2014 18:29
debata (15)

Dôvodom sankcie je, že ruská firma podľa úradu bránila hospodárskej súťaži v krajine. Gazprom čelí aj vyšetrovaniu zo strany EÚ pre podozrenia, že sa Gazprom správal v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže, pričom podozrenie sa týka vysokých poplatkov pre zákazníkov a blokovania konkurenčných dodávateľov.

Litovský protimonopolný úrad ďalej uviedol, že Gazprom neumožnil spoločnosti Lietuvos Energija nakupovať plyn zo západnej Európy za nižšie ceny a nahradiť tak dodávky z Ruska. Gazprom je výhradným dodávateľom plynu do Litvy. Gazprom pokrýva 30 % európskeho dopytu po plyne.

Spoločnosť Gazprom podľa úradu porušila pravidlá, keď odmietla rokovať so spoločnosťou Lietuvos Energijos Gamyba, ktorá je súčasťou skupiny Lietuvos Energija. Litovská spoločnosť sa dohodla na dodávkach plynu s bližšie nešpecifikovaným dodávateľom zo západnej Európy na obdobie rokov 2013 až 2015. Dodávky plynu však nebolo možné fyzicky uskutočniť a tak litovská spoločnosť požiadala Gazprom, aby mohla vymeniť dodávky z Ruska cez Bielorusko, za tie z Európy. Spoločnosť Gazprom však o tom odmietla rokovať a litovská firma sa tak v júli 2012 obrátila na protimonopolný ú­rad.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Litva