Priemysel rástol v apríli o 5 percent

Slovenský priemysel v apríli pokračoval vo zvyšovaní produkcie. Index priemyselnej produkcie totiž medziročne stúpol o 5 %.

10.06.2014 09:44
debata

Aprílový rast zabezpečil rast produkcie v samotnej priemyselnej výrobe o 6,8 %. Produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu naopak klesla o 6,4 % a v ťažbe a dobývaní bola nižšia o 7,1 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v apríli oproti marcu vzrástla o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR. Medziročné zvýšenie celkovej produkcie priemyslu v apríli najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,1 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 24 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,1 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 9,5 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 24,1 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 10,8 %.

V priemere za štyri mesiace tak vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 7 %, z toho v priemyselnej výrobe o 8,9 %. Produkcia bola nižšia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,8 %, v ťažbe a dobývaní o 2,3 %.

Celkový rast produkcie za prvé štyri mesiace súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 11,2 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,5 %, výrobe elektrických zariadení o 21,2 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 11,4 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 18,4 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,9 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel