Ceny bývania v Británii rastú, MMF varuje pred úverovou bublinou

Rýchlo rastúce ceny na britskom trhu s bývaním môžu ohroziť zotavovanie tamojšej ekonomiky, upozornil v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

06.06.2014 20:49
debata (1)

Na trhu sa vraj objavili určité typické znaky zodpovedajúce úverovej bubline, centrálna banka by preto mala včas zasiahnuť, aby finančný systém stabilizovala. Centrálna banka podľa jedného zo svojich predstaviteľov nebezpečenstvo preskúma, problémom rastúcich cien sa ale vraj priamo zaoberať nemôže.

Podľa agentúry Reuters ide o zatiaľ najvýraznejšie varovanie pred nebezpečenstvom cenovej bubliny, ktoré britský trh s nehnuteľnosťami dostal od medzinárodných organizácií.

MMF vo výročnej správe venovanej britskej ekonomike uviedol, že signálov naznačujúcich riziko vzniku bubliny na trhu s bývaním je zatiaľ málo. „Stabilný nárast objemu nových hypoték vzhľadom na príjmy veriteľov však naznačuje, že domácnosti sú pozvoľna viac náchylné k príjmovým a úrokovým šokom,“ povedal MMF.

Poskytovatelia úverov by preto podľa menového fondu mali obmedziť poskytovanie hypoték, ktoré podstatne prekračujú príjmy veriteľov. Ak úsilie schladiť trh s bývaním zlyhá, Bank of England (BoE) bude musieť byť pripravená rýchlo zvýšiť úrokové sadzby, uviedol fond.

Podľa jedného z ukazovateľov stúpli ceny bývania v poslednom roku o viac ako 11 percent, čo je najrýchlejšie od obdobia krátko pred začiatkom finančnej krízy. Zvyšujú sa predovšetkým ceny obytných realít v Londýne, kde je inflácia cien bývania podľa MMF obzvlášť vysoká.

Paul Fisher z regulačného úradu centrálnej banky poznamenal, že BoE sa zameriava skôr na riziko vyplývajúce z rastu realitného trhu ako takého než na samotnú cenu.

„Otázkou pre nás je to, či nebudú domácnosti predlžené, či banky nebudú príliš zaťažené. To je riziko, ktoré sa budeme snažiť uchopiť,“ povedal podľa Reuters Fisher.

Pokiaľ ide o širšiu britskú ekonomiku, tu je MMF optimistickejší ako pred rokom, kedy sa zdalo, že krajina stojí na pokraji novej hospodárskej recesie. Menový fond konštatoval, že hospodársky rast od vlaňajšieho druhého polroka naberá obrátky a ekonomika už výrazne oživila. Podľa aprílovej prognózy MMF tento rok britská ekonomika vykáže rast o 2,9 percenta.

1 debata chyba