Španielsko začne únii splácať pomoc skôr, než musí

Španielsko začne v predstihu splácať časť pomoci v sume 41,3 mld. eur, ktorú v roku 2012 dostalo od EÚ na podporu svojich bánk. Povedala to v piatok španielska vicepremiérka Soraya Sáenzová.

06.06.2014 16:37
debata

Krajina splatí 1,3 mld. eur z týchto financií, uviedla na tlačovej konferencii po zasadaní vlády, ale nekonkretizovala, kedy túto splátku Madrid uhradí. Prvé splátky istiny záchranného úveru sa mali začať uhrádzať až v roku 2022.

Španielske banky poškodil dlhodobý pokles trhu nehnuteľností. Ceny domov v krajine sa od roku 2007, kedy kulminovali, znížili v rozsahu až do 40 %. Mnohé banky to dostalo na pokraj kolapsu a niektoré potrebovali európsku pomoc. Španielska takzvaná „zlá banka“, do ktorej zachraňované banky presunuli svoje zlé aktíva v oblasti nehnuteľností, v stredu uviedla, že v tomto roku zrýchlila predaj domov. „Zlá banka“ do konca apríla predala vyše 5 tis. domov, pričom za celý minulý rok to bolo 9 tis. domov.

Španielsko sa v druhej polovici minulého roka dostalo z recesie a jeho ekonomika v prvom štvrťroku 2014 rástla najrýchlejším tempom za šesť rokov. Medzikvartálne sa v období januára až marca zväčšila o 0,4 % a v porovnaní s prvým kvartálom vlaňajška vzrástla o 0,5 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko