Hollande sa chystal na Obamu, USA chcú z banky Paribas vysať miliardy

Vyšetrovanie najväčšej francúzskej banky BNP Paribas môže poškodiť vzťahy medzi USA a Francúzskom, ako aj širšou eurozónou. Vyhlásil to vo stredu francúzsky prezident Francois Hollande.

05.06.2014 17:22 , aktualizované: 06.06.2014 00:00
euro, peniaze, sporenie, úver, splátka Foto:
Ilustračné foto
debata (34)

Banke hrozí v USA pokuta, ktorá sa podľa medializovaných informácií môže vyšplhať až na 10 mld. USD. Hollande označil túto čiastku za neprimeranú. Potvrdil, že téma bola predmetom listu, ktorý v apríli adresoval Bielemu domu a s americkým prezidentom Barackom Obamom o záležitosti hovoril aj telefonicky. Problematiku chcel otvoriť aj na štvrtkovom stretnutí s Obamom. Súdny systém v USA je nezávislý, vo vzťahoch medzi oboma krajinami však musí platiť „reciprocita a rešpekt“, uviedol Hollande, ktorý varoval, že kauza môže mať „ekonomické a finančné následky v celej eurozóne“.

Francúzske úrady sa obávajú, že sankcie by mohli zasiahnuť schopnosť banky poskytovať úvery a obávajú sa tiež, že celá vec by sa mohla stať modelovým príkladom z hľadiska iných veľkých európskych bánk a vo výsledku destabilizovať eurozónu.

Obama je neoblomný

Barack Obama však Parížu odkázal, že rozhodnutie v podobných prípadoch prijíma výlučne ministerstvo spravodlivosti. „V Spojených štátoch je tradíciou, že prezident sa nepletie do trestného konania,“ uviedol podľa agentúry Reuters Obama v Bruseli vo štvrtok na stretnutí skupiny najvyspelejších krajín sveta G7.

Francúzsky minister Michel Sapin vo štvrtok denníku Le Monde povedal, že vec by mohla zasiahnuť pokračujúce rokovania o kľúčovej dohode o voľnom obchode medzi USA a Európskou úniou. Pokrok v odstraňovaní obchodných bariér medzi blokmi je pritom jednou z priorít Obamovej politiky.

Pokuta je problém

Najväčšia francúzska banka BNP Paribas čelí v USA podozreniam z porušovania sankcií, ktoré sa počas rokov 2002 až 2009 zameriavali na krajiny ako Sudán, Irán a Sýria. Pred rizikom poškodenia vzťahov medzi Európou a USA tento týždeň varoval aj francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Postup americkej vlády podľa neho môže ohroziť rokovania o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA, keďže dohoda musí vychádzať zo zásady reciprocity. Pokuta v medializovanej výške by podľa neho znamenala „prípad neférového a jednostranného rozhodnutia“ a „extrémne vážny problém“.

Federálni vyšetrovatelia najväčšiu francúzsku banku obviňujú, že pri elektronických bankových prevodoch zatajovala identifikačné údaje, takže platby sa v rámci finančného systému v USA mohli uskutočniť bez toho, aby vzbudili podozrenie regulačných úradov. Zdroje oboznámené s rokovaniami minulý týždeň uviedli, že súčasťou mimosúdneho urovnania môže byť pokuta vyše 10 mld. USD. Banka už minulý mesiac pripustila, že pokuta môže byť výrazne vyššia ako čiastka 1,1 mld. USD, ktorú pre tento účel odviedla do svojich rezerv.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #BNP Paribas