Gazprom vlani účtoval Európanom za plyn v priemere 387 eur

Ruský plynárenský podnik Gazprom plánuje tento rok exportovať do Európy vrátane Turecka 158,4 miliardy kubických metrov zemného plynu, čo predstavuje pokles z vlaňajšej úrovne 161,5 mld. kubických metrov. Štátom kontrolovaná spoločnosť o tom informovala v utorok.

03.06.2014 14:58
debata (5)

Priemerná cena, ktorú Gazprom v roku 2013 účtoval klientom v regióne, sa podľa údajov spoločnosti pohybovala na úrovni 387 USD za tisíc metrov kubických. Gazprom pokrýva v Európe zhruba tretinu celkovej spotreby plynu a zhruba polovica ruských dodávok európskym odberateľom prechádza cez Ukrajinu.

Napätie v cenovom spore medzi Moskvou a Kyjevom sa uvoľnilo v pondelok, keď ruský plynárenský gigant posunul Ukrajine termín, dokedy má zaplatiť vopred za dodávky plynu z Ruska, o jeden týždeň na 9. júna. Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov uviedol, že zúčastnené strany dosiahli pokrok a rozhovory môžu v utorok pokračovať. Kyjev musí podľa neho teraz zaplatiť 1,45 mld. USD za novembrové a decembrové dodávky.

Európsky komisár Günther Oettinger v pondelok po šesťhodinových rokovaniach sprostredkovaných Európskou úniou uviedol, že šéfovia Gazpromu a ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz chcú hľadať riešenie ako zabrániť návratu cenového sporu počas zimnej sezóny, kedy je spotreba plynu v Európe najvyššia. Rusko zvýšilo od marca cenu plynu pre Ukrajinu na 485 dolárov za tisíc kubických metrov, čo je najvyššia cena v Európe.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom