Křetinský získal peniaze na ovládnutie EPH

Miliardár Daniel Křetinský a skupina J&T urobili ďalší významný krok k úplnému ovládnutiu Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Podarilo sa im totiž od bánk získať úver 1,8 miliardy eur.

02.06.2014 12:02
debata (1)

Uviedol to portál E15.cz s odvolaním sa na zdroje z bankových kruhov. Časť z týchto peňazí bude pritom slúžiť na financovanie odkúpenia štyridsaťpercen­tného podielu v EPH, ktorý vlastní skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Ďalších štyridsať percent akcií holdingu kontroluje skupina J&T a zostávajúcu pätinu drží jeho šéf Daniel Křetinský.

Dohodu o pôžičke podľa spomínaných zdrojov podpísali v závere minulého týždňa. Úver pre Křetinského a skupinu J&T zaisťovali štyri bankové domy: americká Citibank, britská Royal Bank of Scotland, francúzska Société Générale a talianska UniCredit. Okrem týchto bánk sa však na úvere podieľajú aj ďalšie finančné inštitúcie.

Táto pôžička nadväzuje na skoršiu transakciu. Ide totiž o refinancovanie pôvodného akvizičného úveru 1,5 mld. eur, ktorý poskytlo holdingu konzorcium bánk v januári 2013 na nákup 49-percentného podielu vo firme Slovenský plynárenský priemysel od európskych energetických firiem E. ON a GDF Suez. Od začiatku roka 2013 EPH už dokázal z tohto úveru splatiť vyše pol miliardy eur, píše E15.cz.

EPH tak teraz cez firmu Slovak Gas Holding drží spomenutý podiel a plnú manažérsku kontrolu v plynárenských aktívach, ktoré pokrývajú tranzit, distribúciu a skladovanie plynu na Slovensku. Vlastní spoločnosti Eustream, SPP Distribúcia, firmu Nafta alebo Pozagas.

Okrem peňazí z úveru sa na odkúpenie Kellnerovej časti EPH použijú rovnako výnosy z predaja dlhopisov skupiny EP Energy (súčasť EPH) a dividendy zo spoločností, ktoré sú súčasťou energetického a priemyselného holdingu. Pri zháňaní peňazí rokoval Křetinský už skôr aj s austrálskou investičnou bankou Macquarie, ale tieto rokovania skončili neúspešne, uzatvára E15.cz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #EPH #Daniel Křetínský