Prípadná ďalšia pomoc pre Grécko nepresiahne 10 miliárd eur

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble predpokladá, že hodnota prípadného tretieho balíka finančnej pomoci pre Grécko by pravdepodobne bola nižšia ako desať miliárd eur. Informoval o tom nemecký magazín Focus.

01.06.2014 19:08
debata (8)

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať o pomoc Európsku úniu a Medzinárodný menový fond. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Schäuble podľa časopisu upozornil, že poskytnutie tretieho balíka pomoci by bolo podmienené tým, že Grécko bude naďalej plniť požiadavky medzinárodných veriteľov.

Grécka vláda výmenou za doterajšiu pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky a mzdy a zvyšovala dane. To prehĺbilo hospodársky útlm a vyvolalo protesty obyvateľov. Grécka ekonomika je už šesť rokov v recesii, tento rok by sa ale podľa vlády mala vrátiť k miernemu rastu.

Nemecký denník Spiegel už začiatkom februára uviedol, že Schäuble pripravuje tretí balík pomoci, ktorý by mohol mať hodnotu až 20 miliárd eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov