Grécka burza ožije, po rokoch na nej odštartuje nová firma

Grécky výrobca elektriny z obnoviteľných zdrojov ELTEH Anemos plánuje primárnu ponuku akcií na burze v Aténach. Vstup firmy na akciový trh bude prvou verejnou ponukou akcií na aténskej burze od začiatku finančnej krízy v roku 2009, oznámila agentúra Reuters.

01.06.2014 08:16
debata

„Požiadali sme o vstup (na hlavný trh aténskej burzy) zhruba pred mesiacom,“ povedal agentúre Reuters prevádzkový riaditeľ firmy Teodoros Sietis. „Naša žiadosť sa teraz hodnotí a očakávame, že burza nám umožní predaj našich akcií, prvý takýto predaj po niekoľkých rokoch.“ Informovaný zdroj potom dodal, že žiadosť by mohla byť schválená v budúcom mesiaci.

Grécke akcie zažili prudký prepad pre uťahovanie opaskov predpísané veriteľmi Grécka – Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom – výmenou za záchranné úvery v celkovej výške 240 miliárd eur, ktoré zachránili krajinu pred bankrotom. Tento rok sa očakáva, že sa krajine podarí vymaniť zo šesť rokov trvajúcej recesie. V apríli sa Atény s úspechom po štyroch rokoch vrátili na dlhopisové trhy, čo ukazuje, že nálada na trhu sa zlepšuje.

Firma Anemos je divíziou najväčšej gréckej stavebnej firmy Ellaktor. Patrí medzi stredne veľkých výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov. Prevádzkuje v Grécku 12 veterných parkov, solárnu elektráreň a vodnú elektráreň. Celková inštalovaná kapacita firmy je 170 megawattov. Energia z obnoviteľných zdrojov je jedným z mála priemyselných odvetví v Grécku, ktoré pokračujú v expanzii aj v čase recesie. Je to vďaka štedrým štátnym podporám.

Sietis dodal, že primárna ponuka akcií by mala pomôcť firme získať peniaze na výstavbu nových elektrární s kapacitou výroby až 100 megawattov. Odmietol však spresniť, koľko firma plánuje z ponuky získať.

Hlavný index aténskej akciovej burzy od júna 2012 vzrástol o viac ako 100 percent. Stále je však približne 58 percent pod svojím rekordom z októbra 2009.

Primárna ponuka akcií v Aténach sa naposledy uskutočnila v júli 2009. Na burzu vtedy vstúpila firma MIG Real Estate.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #burza