Pozor na víkendové zápchy na diaľniciach

Minulý víkend strávili vodiči na D1 medzi Sencom a Bratislavou v autách úctyhodnú hodinu a pol v zápche. Diaľničiari totiž kládli dve nové asfaltové vrstvy. Podobné zápchy nie sú vylúčené ani tento víkend, keďže opravy pokračujú a často sa realizujú práve počas víkendu, aby dôsledky na plynulosť premávky neboli ešte horšie.

31.05.2014 07:00
debata (5)

Tento týždeň diaľničiari opravili vozovku na D1, vrátane údržby tunela Bôrik, medzi križovatkami Važec a Poprad. Položili nový asfaltový mikrokoberec, opravili priečne trhliny a vymenili odvodňovacie rigoly. Doprava bola značením presmerovaná na cestu prvej triedy I/18, a tak sa vodiči vrátili do obdobia, keď diaľnica ešte nestála a bežne jazdili po prvotriedke.

Podobné obmedzenia čakajú na motoristov najbližšie dva týždne aj v Liptove, pod Tatrami či na Záhorí. Počas minulej soboty, keď sa opravoval stredný a celý vonkajší pruh až za odbočkou na Nitru na úseku Bratislava – Senec, však nepomohol ani zvolený slabší dopravný deň. Rozsiahle kolóny sa vytvorili aj tak. Vodiči sa preto pýtali, či nemôžu cestári nastúpiť v nočných a skorých ranných hodinách, keď je ešte doprava redšia.

zväčšiť
opravy ciest, jún

"Oprava predmetného úseku sa začala v piatok o 22. h. Celú opravu nie je možné zrealizovať počas nočných hodín. Navyše niektoré činnosti nie je možné vykonávať v noci, pretože asfaltová zmes je čierna a aj pri umelom osvetlení sa s ňou pracuje ťažko, najmä ak chceme dosiahnuť požadovanú hrúbku vrstvy, a najmä rovinatosť povrchu, kde rozhodujú milimetre,“ vysvetľuje Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Jánošík zároveň dodáva, že práce plánujú tak, aby čo najmenej obmedzili komfort motoristov.

V najbližších dvoch týždňoch bude doprava hustejšia na liptovskej D1 a na D2 na západe Slovenska. Tú opravujú už od štvrtka. "Po diaľničnej križovatke D2 Pečňa v bratislavskej Petržalke a na úseku pri križovatke Stupava opravíme aj takmer 1,5-kilometrový úsek pred križovatkou Malacky smerom na Bratislavu. Postupne tu vymeníme obrusnú vrstvu v hrúbke 4 centimetre. Vozovku v križovatke D2 Pečňa v smere na Most Lafranconi sme opravili začiatkom mája. Opravoval sa aj kilometrový úsek vonkajšieho jazdného pruhu. Táto časť vozovky už bola značne opotrebovaná, bolo preto nutné vymeniť dve vrstvy vozovky v celkovej hrúbke 10 centimetrov,“ doplnil Jánošík. Opravy na západnej D2 potrvajú až do 11. júna a doprava bude presmerovaná do voľného jazdného pruhu.

V súvislosti s častým výskytom akvaplaningu počas nepriaznivého daždivého počasia diaľničiari položia mikrokoberec (povrch sa jemne zdrsní, pozn. red.) na úseku D1 Važec – Mengusovce v dĺžke takmer 6 kilometrov na ľavých, teda rýchlych jazdných pruhoch postupne v oboch smeroch. Tatranská diaľnica by sa tak mala stať bezpečnejšou. Práce sa začnú najskôr v smere na Važec, neskôr v smere na Mengusovce.

Bezpečnosť sa zvýši aj na liptovskej diaľnici za odpočívadlom Hybe v smere z Hýb do Liptovského Hrádku. "Na mierne opotrebovaný povrch diaľnice položíme mikrokoberec v dĺžke viac ako 3,5 kilometra,“ konkretizuje Jánošík. Počas víkendu dokončia diaľničiari opravy vozovky na liptovských odpočívadlách Čemice a Velínok.

Jánošík ešte dodáva, že všetky termíny obmedzení na cestách sú len predpokladané. Tie finálne závisia od mnohých faktorov, napríklad od poveternostných podmienok. Pred pár dňami mal byť tunel Branisko na východe Slovenska desať dní uzavretý. Práce sa však podarilo ukončiť s trojdňovým predstihom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #zápcha