Srbská časť plynovodu South Stream by sa mala začať stavať v júli

Výstavba srbského úseku plynovodu South Stream by sa mala začať v júli, teraz sa dokončujú rokovania o jej financovaní. Povedal to počas týždňa zástupca ruského monopolného vývozcu plynu Gazprom Alexander Syromjatin.

31.05.2014 14:16
debata (16)

Plynovodom má prúdiť ruský plyn mimo Ukrajinu cez Čierne more a Balkán až do západnej Európy. Gazprom v príprave projektu pokračuje aj napriek prekážkam, ktoré mu teraz stavia do cesty Európska únia pre úlohu Ruska v ukrajinskej krí­ze.

Gazprom už tento týždeň zadal konzorciu ruských a bulharských firiem mnohomiliardovú zákazku na výstavbu bulharského úseku plynovodu. Celý projekt má stáť približne 40 miliárd dolárov a Srbskom by malo potrubie viesť od bulharských hraníc po trase dlhej 422 kilometrov. Kapacita srbskej vetvy má byť 40,5 miliardy kubických metrov ročne.

Srbský úsek má prevádzkovať spoločný podnik Gazpromu, ktorý v ňom bude mať 51 percent, a miestneho plynárenského podniku Srbijagas. Syromjatin uviedol, že rokovania so Srbijagasom o úvere, ktorý mu umožní získať plánovaný podiel v spoločnom podniku, by mal byť hotový do dvoch týždňov.

„Začiatok prác očakávame v júli,“ povedal Syromjatin podľa agentúry Reuters. Šéf Srbijagas Dušan Bajatović už skôr oznámil, že firma si musí na získanie podielu v podniku zabezpečiť 175 miliónov eur.

Pre Srbsko, ktoré je na dovoze ruského plynu úplne závislé, je South Stream investíciou zásadného významu. Krajina má problémy s naštartovaním ekonomického rastu a tento mesiac ju navyše postihli ničivé záplavy.

Európska komisia po ruskej anexii Kryme zastavila schvaľovací proces pre South Stream a upozorňuje na to, že realizácia projektu si vyžaduje ešte veľké množstvo povolení. Gazprom je ale pripravený prispôsobiť plán trasy novej situácii. „Máme pre trasu plynovodu rôzne možnosti a môžeme ju podľa situácie zmeniť,“ povedal Syromjatin.

South Stream má podľa súčasných plánov začať prepravovať ruský plyn do Európy od konca roka 2015. Potrubie dlhé okolo 2500 kilometrov má viesť po dne Čierneho mora do Bulharska a ďalej cez Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko až do severovýchodného Talianska. Ďalšie vetvy majú smerovať do Chorvátska, Macedónska, Grécka a Turecka.

Ročne má plynovod prepraviť asi 63 miliárd metrov kubických plynu, čo je zhruba 15 percent objemu, ktorý Európa ročne spotrebuje. Plnú kapacitu by mal dosiahnuť v roku 2018.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #South Stream