Reuters: PSA plánuje vyrábať nový Citroën C3 na Slovensku

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën plánuje vyrábať novú generáciu kompaktných vozidiel C3 na Slovensku, nie vo Francúzsku. S odvolaním sa na zdroje blízke automobilke to vo štvrtok uviedla agentúra Reuters.

22.05.2014 15:32
debata

Výroba na Slovensku by mala byť súčasťou novej stratégie. V západnej Európe sú náklady na výrobu vysoké, preto sa automobilka snaží vyrábať v regióne iba drahšie luxusnejšie modely a výrobu malých vozidiel určených pre masové trhy presunúť do iných regiónov.

„V najbližších týždňoch sa začnú technické práce na novom modeli Citroënu, bude to vo východnej Európe, v Trnave,“ povedal jeden zo zdrojov. Dva ďalšie zdroje blízke automobilke potvrdili, že bolo rozhodnuté o výrobe C3 na Slovensku, kde firma už teraz vyrába viacúčelový automobil C3 Picasso a Peugeot 208.

Hovorca PSA správu odmietol potvrdiť s tým, že firma nikdy nezverejňuje svoje plány v predstihu. Vyhlásil, že PSA v rámci dohody podpísanej s odbormi v minulom roku sľúbila zachovať továrne vo Francúzsku.

Generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares aj jeho predchodca Philippe Varin niekoľkokrát zopakovali, že nie je dlhodobo schodné vyrábať malé vozidlá pre masové trhy vo Francúzsku, pretože silná konkurencia na trhu týchto vozidiel znamená, že ceny musia byť nízke, a nie je možné tak pokryť náklady na ich výrobu.

V súčasnosti sa model C3 určený pre európske trhy vyrába v závode v Poissy blízko Paríža, spolu s prémiovým modelom DS3. Tavares má závod navštíviť v piatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #PSA Peugeot Citroën