V sklárňach sa opäť pracuje

Po dvoch rokoch nečinnosti sa v areáli poltárskych sklární opäť pracuje. Sklárne kúpila a zatiaľ strojársku výrobu tam zaciatkom týždňa za prítomnosti ministra hospodárstva Tomáša Malatinského oficiálne spustila spoločnosť Poltár Crystal end Steel.

18.05.2014 17:30
Poltár Foto: ,
Štefan Pupala dochádza za prácou do Poltára z Cinobane.
debata (9)

Nový vlastník, za ktorým je trnavský veľkopodnikateľ Vladimír Poór, sa na spustenie výroby pripravoval od minulého roka a podľa informácií mediálneho zástupcu spoločnosti Ľudovíta Tótha sa zaviazal, že tam preinvestuje 4,5 milióna eur z vlastných zdrojov.

„V závode sme už zamestnali 28 ľudí a pribudne k nim ďalších asi desať ľudí z regiónu. Tí tu budú vyrábať komponenty pre lokomotívy. Dodávať ich budeme Železničným opravárňam a strojárňam vo Zvolene, ale aj v Trnave a spolupracovať chceme s ďalšími strojárskymi fabrikami,“ informoval Tóth. Generálny riaditeľ spoločnosti Pavel Petrech doplnil, že k dispozícii majú špičkovú technológiu strojov a lisov.

Spustenie strojárskej výroby v už zrekonštruovanej časti bývalých poltárskych sklární je pre región dôležité aj z pohľadu vytvorenia nových pracovných príležitostí. Prácu si v závode už našiel aj 34-ročný Ján Gregor z Málinca, ktorý predtým pracoval desať rokov v Anglicku.

„Nájsť si prácu doma bolo veľmi ťažké, preto som musel do zahraničia. Posledných šesť mesiacov som už bol doma a bez práce. Možnosť pracovať v Poltári som privítal,“ povedal mladý muž, ktorý v strojárňach obsluhuje vysekávací stroj. U nového zamestnávateľa našiel prácu aj 26-ročný Štefan Pupala. Predtým bol dva roky evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný.

Spustenie strojárskej výroby by malo byť len začiatkom skutočného rozbehu výroby v poltárskych sklárňach. Ich nový vlastník tam chce obnoviť aj sklársku výrobu. Vláda nedávno rozhodla o investičnej pomoci pre spoločnosť Poltár Crystal end Steel vo výške takmer 12 miliónov eur. Väčšina z dotácie má byť použitá na nákup strojov a vytvorenie pracovných miest v sklárskej výrobe v Poltári. Celkom tam má byť preinvestovaných 27 miliónov eur. Tóth vysvetľuje, že v tomto roku majú v pláne zrekonštruovať výrobné haly a nakúpiť a sfunkčniť sklársku technológiu. „Do dvoch rokov v závode zamestnáme minimálne 400 ľudí, ktorí budú vyrábať úžitkové sklo. To bude smerovať najmä na export,“ podčiarkol Tóth. Nový zamestnávateľ už oslovuje bývalých sklárov, ktorí po krachu fabriky prišli o prácu.

Oživenie výroby v bývalých sklárňach víta aj poltárska samospráva. Primátor mesta Pavol Gavalec poznamenal, že je to dobrý signál nielen pre mesto, ale aj pre celý región, v ktorom nezamestnanosť prekračuje 26 percent. Práve sklárne podľa neho živili v minulosti desiatky či stovky rodín v regióne, ktorý sa stal po ich krachu hladovou dolinou.

„Za socializmu pracovalo v sklárňach Poltár aj so sklárňami Málinec, Katarínska Huta a Zlatno 3¤600 ľudí. Ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia sklárne stále dávali prácu okolo 1¤700 sklárom. Tých však postupne ubúdalo a v roku 2012 prepustil vtedajší zamestnávateľ posledných 430 sklárov. Odvtedy sa sklo v našej fabrike nevyrábalo,“ dodal Gavalec.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poltár